In acest tutorial o sa va arat ce trebuie sa faceti pentru a putea sterge un serviciu din Windows. Daca sunteti adeptul tweak-uiri sistemului de operare probabil ca ceea ce veti invata mai jos, o sa va fie de folos.

Un serviciu din Windows poate fi dezactivat (in cazul in care acesta nu este folosit deloc), insa daca tot stim ca nu vom folosi pe viitor serviciul respectiv, nu vad de ce nu l-am sterge din acea lista colosala cu servicii Windows. De asemenea, exista anumite softuri care la dezinstalare, pe langa faptul ca lasa urme printre registrii sistemului, mai plaseaza cateva „elemente” si printre servicii.

Atentie!

In momentul in care stergeti un serviciu Windows, acesta este sters complet, si este putin probabil sa il puteti adauga inapoi, asadar ganditi-va bine inainte sa va apucati de treaba si nu stergeti niciodata un serviciu daca nu stiti cu ce se ocupa, deoarece pot aparea erori.

Acestea fiind spuse, vom trece la treaba.

Deschidem Start -> Run -> tastam services.msc , iar acum se va deschide lista cu servicii Windows. Primul lucru pe care trebuie sa il facem dupa ce am deschis lista cu servicii, este sa indentificam serviciul pe care dorim sa il stergem. Vom da dublu click pe serviciu si se va deschide o fereastra similara cu cea de mai jos. La Startup type avem cateva optiuni de pornire a serviciului, putem seta sa porneasca Automatic, Automatic (Delayed Start), Manual, sau Dezactivat. In cazul meu, serviciul ales ca exemplu pentru acest tutorial este dezactivat. Putin mai sus, in aceeasi fereastra avem numele serviciului (Service Name), de acolo va trebui sa selectam si sa copiem numele serviciului, dupa care ar fi bine sa il pastam momentan intr-un document text, pentru ca acesta sa nu dispara din clipboard. (vezi imaginea de mai jos)

Acum va trebui sa lansam Command Prompt in calitate de Administrator. Vom merge la Start -> Accesorii -> Click dreapta pe Command Prompt si alegem Run as Administrator.  Comanda care ne va ajuta sa stergem un serviciu arata in felul urmator:

sc delete NumeServiciu

Daca serviciul pe care dorim sa il stergem are spatiu in nume, va trebui sa punem in ghilimele numele serviciului.

sc delete „Nume Serviciu”

Dupa ce ati sters serviciul, rezultatul arata la fel ca in imaginea de mai jos.

Acum daca intrati la Servicii, veti obseva ca serviciul respectiv a fost sters.