În tutorialul de astăzi o să vedem ce trebuie să facem pentru a restricționa accesul la drive-urile și partițiile din Computer. Dacă aveți un calculator partajat sau public, probabil nu vreți ca alte persoane să poată accesa partițiile de pe calculator din anumite motive cum ar fi: ștergerea unor date importante, accesarea sau modificarea unor fișiere, etc.

În acest tutorial ne vom folosi de Local Group Policy pentru a putea restricționa accesul la o singură partiție cum ar fi de exemplu partiția C, sau chiar la toate partițiile și drive-urile (drive-ul pentru CD/DVD Rom, drive-ul USB, etc.)

Pentru început vom accesa Start -> Run. În căsuța Run vom tasta gpedit.msc și vom apăsa tasta Enter.

Acum vom naviga către următoarea locație: User Configuration \ Administrative Templates \ Windows Components \ Windows Explorer

Facem dublu click pe Prevent access to drives from My Computer.

Va apărea fereastra de mai jos unde va trebui să bifăm pe Enable, după care vom avea posibilitatea să restricționăm accesul doar la partiția C, doar la partiția D, sau putem alege o combinație de mai multe partiții pentru care sa restricționam accesul. Dacă alegem să restricționăm accesul pentru toate partițiile, atunci va fi restricționat automat accesul și pentru drive-uri, cum ar fi drive-ul de la CD/DVD Rom, drive-ul pentru USB, și alte drive-uri care se află în My Computer. Astfel persoana care va introduce un cd sau un stick usb în calculator, nu va putea accesa drive-ul pentru CD Rom sau drive-ul USB. Mai trebuie precizat faptul că această setare nu va împiedica utilizatorul să folosească programele care accesează drive-urile locale.

După ce am făcut modificările din fereastra de mai sus, acestea prind efect imediat, nu mai este necesar un restart al sistemului. Dacă cineva va încerca să acceseze o partiție cu accesul restricționat, va primi eroarea de mai jos.

Pentru Windows XP și Vista procesul este similar, doar afișarea ferestrelor va fi puțin diferită. Această metodă nu poate fi aplicată pe Windows 7 Home, și Windows Vista Home, deoarece aceste două versiuni de Windows nu au Local Group Policy Editor.