In tutorialul de astazi o sa invatam cum sa „punem stapanire” si cum sa stergem un fisier de sistem. In cazul in care, din anumite motive trebuie sa stergeti un fisier de sistem, veti fi notificati imediat ca nu puteti sterge fisierul respectiv, nici macar in calitate de administrator. Acest lucru se datoreaza faptului ca fisierele de sistem sunt „detinute” de serviciul TrustedInstaller, iar Windows File Protection nu va permite ca aceste fisiere sa fie suprascrise.

Din fericire, exista o metoda prin care putem sa stergem sau sa punem stapanire pe fisierele de sistem, mai exact ne vom folosi de Linia de Comanda, sau Command Prompt daca aveti sistemul de operare in engleza, in care va trebui sa scriem doua comenzi, una pentru stergerea  anumitor fisiere de sistem, iar alta pentru a putea pune stapanire pe acestea.

Pentru a putea pune stapanire (sau pentru a lua drepturi de detinator) pe un anumit fisier de sistem, va trebui sa scrieti comanda de mai jos in Command Prompt:

takeown /f C:\Windows\System32\en-US\winlogon.exe.mui     

Comanda de mai sus va permite sa puneti stapanire pe fisierul respectiv, insa nu va da privilegii de stergere pentru acel fisier.

Pentru stergerea fisierelor de sistem aveti mai jos urmatoarea comanda:

cacls C:\Windows\System32\en-US\winlogon.exe.mui /G username:F

La username va trebui sa scrieti numele contului vostru de utilizator Windows. In cele doua comenzi am pus fisierul winlogon.exe.mui doar de dragul demonstratiei, voi veti pune numele fisierului pe care doriti sa-l stergeti. Acum ar trebui sa puteti sterge fisierul de sistem. In cazul in care nici acum nu puteti face acest lucru, trebuie sa dati restart sistemului si sa bootati in Safe Mode, dupa care sa incercati din nou.

ATENTIE!!!

Nu este recomandat sa stergeti fisiere de sistem decat atunci cand este absolut necesar (din anumite motive). In caz contrar, pot aparea erori sau alte bad-uri asupra sistemului de operare.

Am scris acest tutorial doar pentru a aduce la cunostiinta utilizatorilor cum pot sa stearga fisiere de sistem (atunci cand este nevoie), deci mare atentie, inca o data va spun, nu va jucati cu focul daca nu vreti sa intampinati erori.