Daca se intampla ca alte persoane sa aiba acces la calculatorul nostru, ar fi cazul sa incepem sa ne facem griji, mai ales daca nu stim ce cunostiinte de informatica au persoanele respective, asa ca ar trebui sa luam o masura destul de importanta zic eu. Daca in tutorialul trecut v-am aratat ce trebuie sa faceti pentru a restrictiona accesul la drive-urile si partitiile din My Computer, acum va propun sa incercam sa restrictionam accesul si la Registry, care sunt „inima” sistemului de operare, si cred ca stiti ce urmari ar putea avea o navigare in necunostiinta de cauza printre registrii sistemului -> periclitarea sistemului de operare si aparitia unor erori (critice in unele cazuri), in urma carora nu prea avem altceva de facut decat sa reinstalam Windows-ul, sau putem scapa mai ieftin daca avem deja un backup. Acestea fiind spuse, vom trece la treaba.

Deschidem Start -> Run. In casuta Run tastam gpedit.msc

Vom folosi din nou Group Policy Editor, care va reamintesc nu este disponibil in versiunile Home de Windows 7 si Vista.

Odata ce se deschide Group Policy Editor vom naviga la urmatoarea locatie: User Configuration \ Administrative Templates si selectam System. In partea dreapta vom da dublu click pe Prevent access to registry editing tools.

In fereastra urmatoare bifam Enable, dupa care apasam OK si putem inchide Group Policy Editor.

Acum daca cineva va incerca sa acceseze Registry (regedit), va fi intampinat de o eroare in care este anuntat ca editarea registriilor a fost dezactivata de catre administrator.

Daca aveti Windows 7 sau Vista Home, puteti totusi sa restrictionati accesul la Registry cu ajutorul unui mic soft care nu necesita instalare numit Registry Enabler & Disabler 3. Tot ce trebuie sa faceti este sa dati click pe Disable Registry daca doriti sa dezactivati accesul la Registry, iar cand doriti sa activati accesul, apasati pe Enable Registry.

Puteti descarca Registry Enabler & Disabler 3 de AICI