Biletele de avion sunt o adevărată loterie. Mi-au spus-o și mie alții, v-o spun și eu vouă! Să găsești un bilet ieftin poate fi o provocare, dar dacă nu ești extrem de pretențios și ești flexibil, poți călători cu avionul la prețuri foarte bune. În cele ce urmează vă voi prezenta modul în care îmi caut eu biletele de avion.

Când vreau să călătoresc undeva, prima dată mă gândesc în ce perioadă vreau să plec. Este bine de știut că pentru călătoriile cu avionul prețurile cele mai mici sunt în lunile ianuarie (după ce trec sărbătorile), februarie, martie și aprilie. De ce? Pentru că cererea este mai mică. Ne aflăm după sărbători când oamenii nu mai au bani și e o perioadă în care cei mai mulți se concentrează pe servici sau școală (e perioada sesiunii de exemplu). În aceste luni (mai ales februarie și martie) aveți șanse să găsiți bilete de avion la prețuri sub 100 de lei. Spre exemplu, în luna februarie 2016 un bilet București-Bruxelles era 64 de lei.

După ce aleg perioada, intru pe două site-uri: skyscanner.ro și momondo.ro, unde caut bilete pentru perioada care mă interesează. Folosesc aceste două site-uri deoarece în felul acesta pot căuta bilete la mai multe companii deodată. Dacă am găsit ce mă interesează, înseamnă că am nimerit-o din prima. Verific ce companie oferă acel zbor, intru pe site-ul oficial al companiei și cumpăr biletele. Dacă nu am găsit din prima încercare, începe investigația.

În cazul în care prețul este exagerat de mare, de cele mai multe ori înseamnă că nu există zbor direct. E important de verificat dacă nu este zbor direct doar în ziua care mă interesează pe mine (și atunci, fiind flexibil,  aleg altă zi) sau nu există deloc zbor direct spre acea destinație. Haideți să luăm un caz concret pentru exemplu. Să presupunem că sunt din Iași și în luna iulie vreau să merg la Roma. Intru pe skyscanner și introduc datele. Un alt avantaj al acestui site este faptul că pot alege ca perioadă o lună întreagă, astfel că voi avea o viziune comparativă a prețurilor pentru o lună întreagă. Dau căutare și văd că pot zbura direct cu Tarom, Blue Air, Alitalia și Wizz air și indirect (adică cu escală) cu Austrian Air. Prețurile la dus sunt între 200 și 400 de lei, iar la întors variază între 246 și 700 de lei. Gândiți-vă că aș fi accesat alt site și aș fi ales o singură zi; poate nimeream biletele cele mai scumpe și mă descurajam de tot. Acum încep să mă gândesc… Cel mai ieftin bilet de dus e într-o sâmbătă. Vreau să plec sâmbăta? Nu prea.. Atunci mi-ar conveni să mă întorc mai degrabă. Ok. Mă mai gândesc. Văd că aș putea pleca marți cu 290 de lei. E bine. Atunci mă întorc sâmbătă cu 260 de lei. Am 3 zile pline și două jumătăți pentru a mă bucura de Roma. Voi zbura cu Blue Air, deci am și bagaj de mână de 10 kg. Super! Nu e mai bine decât la Tarom, unde aș fi avut bagaj de cală gratuit, dar e mult mai bine decât la Wizz unde te lasă doar cu un ghiozdănel mic. Cam așa arată un scenariu de căutat bilete pentru mine.

Uneori fac o căutare și pe momondo ca să văd dacă nu cumva găsesc un bilet mai ieftin rămas de pe la vreo agenție de turism. Odată am găsit în acest fel un bilet spre Finlanda la un preț mai mic decât pe site-ul companiei.

Alte ponturi: Ce companii îmi plac cel ai mult?

Tarom – pentru că e românească și pentru că e companie de linie. Ce înseamnă asta? Înseamnă că zborul e garantat. Chiar dacă nu mai cumpără nimeni bilete la acel zbor, avionul va decola pentru tine la ora la care scrie pe bilet. Mai înseamnă că ai bagaj de mână generos și bagaj de cală gratuit (poți lua cu tine la cală o valiză de maxim 23 kg). De asemenea, pe parcursul călătoriei vei primi mâncare gratuit.

Blue Air – în primul rând tot pentru că e românească. Prefer să dau banii la niște români, decât la străini. Totodată, la Blue Air ai voie să iei gratuit o valiză de mână care să nu depășească 10 kg. E mult mai bine decât la Wizz unde ai voie doar un ghiozdan mic. De asemenea, la Blue Air achitând biletele prin anumite modalități de plată (de exemplu prin depunere de numerar la bancă), beneficiezi de o reducere.

Ryanair – o companie care are o mulțime de zboruri ieftine în toată Europa. Nu prea zboară ei la noi, dar când ești în altă țară vei găsi o mulțime de bilete ieftine pentru o sumedenie de destinații.

Abonați-vă la câteva newslettere.

Pentru a fi la curent cu toate promoțiile noi, este util să fii abonat la câteva newslettere. Eu personal m-am abonat la Tarom, Blue Air și Wizz Air. Așa am aflat de exemplu că poți zbura cu Blue de la Iași la București cu 89 de lei (72 dacă plătești la bancă – ceea ce înseamnă că e mai ieftin decât trenul care face 7 ore).

Voi ce alte ponturi aveți pentru a găsi bilete ieftine de avion? Zboruri plăcute!