Salut, în tutorialul de astăzi o sa va prezint o mica unealta dezvoltata de către cei de la Tweaking.com numita Windows Repair, care după cum v-ați dat seama ne ajuta sa reparam sistemul în cazul în care acesta a fost infectat, a avut anumite probleme sau fișiere corupte. Cei care au dezvoltat aceasta unealta, ne anunță ca softul nu repara orice problema a sistemului de operare, softul este încă „tânăr” și trebuie sa crească, însă eu cred ca ne poate fi util in foarte multe situații, mai ales dacă avem una dintre problemele pe care acest soft știe sa le repare. După ce instalați programul și îl deschideți, veți fi întâmpinați de o fereastra asemănătoare cu cea de mai jos.

În aceasta fereastra aflam câteva lucruri despre soft, iar sus observam ca avem încă 5 taburi: pasul 1, pasul 2, pasul 3, pasul 4 și start repairs.

Step 1

La pasul 1 suntem sfătuiți sa ne curățăm sistemul de infecții înainte sa încercam sa îi reparam. „În cazul în care sistemul este infectat, atunci când vom încerca sa reparam Windows-ul, nu numai ca nu vom putea efectua aceasta operațiune, dar s-ar putea ca lucrurile sa decurgă mai rău.”  ne spun cei care au dezvoltat softul. Aceștia ne mai pun la dispoziție și câteva softuri de dezinfectare a sistemului de operare, printre care Malwarebytes, TDSS Rootkit Remover (o unealta a celor de la Kaspersky), antivirusul Avast pe care îl recomand și ComboFix. Dacă doriți puteți folosi una dintre aceste unelte care sunt gratuite și pot fi descărcate dând click pe numele lor din interfața programului Windows Repair.

Step 2

La pasul doi suntem sfătuiți ca ar fi bine sa verificam integritatea fișierelor sistemului, iar dacă se găsesc erori în fișierele de sistem, cu ajutorul funcției Check Disk pe care am prezentat-o într-un tutorial video în trecut, acele fișiere vor fi reparate. Acest pas care rulează functia Check Disk necesita restart după ce operațiunea a fost finalizata.

Step 3

La pasul 3 suntem invitați sa verificam dacă exista fișiere corupte în sistem cu ajutorul funcției System File Check, asemănătoare cu Check Disk. Când operațiunea s-a efectuat, este necesar un restart al sistemului.

Step 4

La pasul 4 avem posibilitatea sa creem un punct de restaurare al sistemului (System Restore), sau sa facem un backup cu ajutorul softului ERUNT. Aceasta operațiune este opțională insa ar fi bine sa o efectuați. Bineînțeles ca puteți folosi orice alt soft de backup, în cazul în care cele prezente în soft nu va mulțumesc.

Start Repairs

La Start Repairs avem 3 moduri de reparare a sistemului de operare: Basic Mode, Advanced Mode, Custom Mode. Va sfătuiesc sa bifați Custom Mode pentru a putea folosi toate opțiunile de reparare, după care apăsați Start.

O sa apară o fereastra asemănătoare cu cea de mai jos.

În aceasta fereastra avem toate opțiunile de reparare a sistemului de operare, pur și simplu bifam ce ne interesează și apăsam butonul Start. Dacă doriți mai multe informații despre fiecare funcție în parte, puneți cursorul mouse-ului pe funcția respectiva și în partea dreapta se vor afișa informațiile. Este important sa treceți prin cei 4 pași, abia pe urma sa ajungeți la ultima etapa, cea în care sa va rezolvați problemele cu sistemul, după care sistemul necesita un restart.

Puteți descarca Windows Repair de AICI.

Nu mai rămâne decât sa studiați cele 21 de funcții de reparare a Windows-ului, iar dacă aveți una din acele probleme, puteți încerca sa le rezolvați cu ajutorul acestui soft.