La baza tuturor serviciilor din reteaua Internet sta comunicarea mesajelor de la sursa la destinatie. Informatia circula prin aceasta retea sub forma de pachete, fiecare pachet avand un expeditor si un destinatar.

Initial reteaua Internet a fost construita in scop stiintific si educational, iar functiile predominante ale retelei Internet erau cele de documentare si comunicare. Ea putea fi folosita ca o imensa biblioteca digitala care permitea schimbul de informatii intre cititorii ei. Ulterior, crescand numarul de calculatoare conectate la Internet, a crescut si numarul de siteuri ale diferitelor organizatii si, implicit, numarul de vizitatori virtuali ai acestor siteuri. Acesti vizitatori ai unui site Web, ca orice vizitator al unei locatii fizice, sunt posibili consumatori de produse sau servicii. De aici, pana la a transforma un site Web intr-un panou publicitar, drumul a fost foarte scurt. Companiile interesate in a-si prezenta produsele sau serviciile si in a-si face publicitate si-au creat propriul site, prin care isi promoveaza propriile produse sau servicii. Prezentarea acestor informatii prin intermediul paginilor Web este realizata de obicei de firme specializate, astfel incat aceasta functie a retelei Internet a dus la aparitia unei ramuri noi in industria de software.


sursa imagine

Principiul comunicarii in reteaua Internet este cel de client/server, in care un calculator client, pentru a avea acces la un serviciu, trebuie sa se adreseze unui calculator server care asigura acel serviciu. Clientul se adreseaza serverului prin intermediul unui set de reguli care corespund protocolului de acces folosit de acel serviciu. Reteaua de Internet va asigura, prin intermediul acestor servicii, urmatoarele functii:

1. Functia de documentare si informare, prin:

-obtinerea de informatii prin intermediul grupurilor de stiri (similare unor publicatii periodice – ziare si reviste – orientate pe o anumita gama de subiecte sau nisa);

-obtinerea de informatii prin serviciul WWW – similar unei biblioteci digitale.

2. Functia de comunicare, prin:

-schimb de mesaje;

-transfer de date.

3. Functia de conectivitate, prin:

-accesul de la distanta la resursele unui alt calculator, folosind serviciul Telnet;

-partajarea datelor si a aplicatiilor.

4. Functia comerciala, prin:

-studiul pietei (marketing), prezentarea propriilor produse si publicitate;

-furnizarea diferitelor informatii utile (orarul trenurilor si avioanelor);

-rezervarea biletelor la trenuri, avioane sau spectacole;

-informatii si sfaturi economice;

-comertul electronic.

Asadar, reteaua Internet ofera utilizatorilor sai servicii. Conditia de existenta a unui serviciu este determinata de existenta unor calculatoare server pe care sa ruleze programe server specifice serviciului respectiv si de existenta programelor client pentru acces la serviciu (dependente de sistemele de operare), care sa fie instalate pe calculatoarele client ale utilizatorilor.

Exemplu: Pentru vizitarea unui website serverul este calculatorul providerului de gazduire al siteului (firma de hosting), iar clientul este browserul cu care accesam acel site.