Totul despre PC și mai mult de atât!

De ce au românii conexiune la internet atât de bună?

Mă gândeam zilele trecute că România este o țară a paradoxurilor. Avem rețele 4G dar încă mai există persoane care dau beep de teamă ca factura să nu crească sau avem conexiune la internet de cea mai bună calitate însă există localități care nu am drum asfaltat sau utilități.

Recent am citit puțin (pe netindex.com) și am aflat că în România se află orașul cu cea mai mare viteză de descărcare din lume (este vorba despre Timișoara), și că România este a zecea țară de pe glob în ceea ce privește aceiași viteză de download. (mai jos găsiți și imagini care să ateste acestea).

top orase

Și inevitabil mi-am pus întrebarea: De ce avem o conexiune la internet atât de bună dacă nu suntem printre cele mai dezvoltate țări?

Vorbind cu mai multe persoane am aflat că aceasta se datorează în mare parte pirateriei. Și tind să dau crezare acestei idei. Adică în Occident, veniturile fiind mai mari, oamenii își permit să cumpere jocuri și filme, iar internetul îl folosesc doar pentru activități ca verificarea unui e-mail. În timp ce românii vor viteză cât mai mare pentru ca un film sau un joc video să se descarce cât mai repede din odc sau torrent.

Apoi m-am mai întrebat de ce abonamentele la internet sunt relativ ieftine (comparativ cu ce se întâmplă în Europa sau pe alte continente)?

tari

Asta deoarece la noi în țară operatorii pot trage cablul de internet pe oriunde. Să luam exemplul Americii. Acolo există conexiune la internet gratuită asigurată de guvern dar care este suficientă doar pentru a verifica un e-mail sau pentru a discuta pe chat. Dacă un cetățean american are nevoie de mai mult poate încheia un contract cu o firma specializată care vine și îi pune o altă conexiune de internet. Doar pentru asta firma trebuie să plătescă o echipă de muncitori care să sape un canal prin care să fie tras acel fir. Astfel costurile se ridică și automat și prețul abonamentului crește. În timp ce în România, firele de internet pot fi trase foarte ușor de pe stâlpii arhi-încărcați cu zeci de cabluri mai mari sau mai mici. Costurile fiind mici și abonamentele sunt relativ ieftine.

Acestea fiind spuse, voi ce părere aveți despre acest fapt?

5 Comments

  1. polferis

    „De ce avem o conexiune la internet atât de bună dacă nu suntem printre cele mai dezvoltate țări?” Nu știu cu cine ai stat de vorbă în legătură cu întrebarea asta, dar, ori respectivul este pe dinafară, ori tu! Păi ce legătură are pirateria cu dezvoltarea României? De aia se vând la fier vechi foști giganți industriali, că descarc eu (sau tu?!) un Windows, un joc, un soft, de pe net?? Hai să fim serioși! Fac și eu o comparație cu America:
    Cineva se întreba: de ce este așa bine în America…
    Altcineva a spus: păi au pe Obama!
    Atunci, să-l aducem pe Obama la noi!
    Nu e suficient, să aducem și Senatul American la noi!
    Nu e suficient! Trebuie adus și poporul american!!!
    Morala (părerea mea!): românu-i… tot român!!!

  2. ALEX

    Bine zis @polferis.

  3. axelluny

    Explicaţia pentru acest clasament este destul de simplă: comparativ cu alte ţări, internetul a apărut mai târziu în România – prin urmare, am beneficiat de la bun început de tehnologia prin cablu(fibră optică pe care poate vă aduceți aminte când săpa RomTelecomul la șanțuri prin țară -n.m), mai avansată, în timp ce reţelele de cartier au oferit chiar de la bun început broadband. La rândul lor, operatorii de cablu şi-au extins serviciile pentru a atrage noi utilizatori, oferind internet broadband.

    Acesta este şi unul dintre motivele pentru care în ţări avansate în domeniul internetului, cum ar fi Statele Unite, doar 77% din conexiuni oferă peste 2 Mbps.

    România se află pe ultimele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte accesabilitatea şi disponibilitatea serviciilor de Internet, deşi la calitatea serviciilor suntem printre primii.

    La jumătatea lunii martie, un studiu realizat de „The Gallup Organization România”, la cererea Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), arăta că majoritatea gospodăriilor româneşti (56%) nu dispun de acces la Internet, în timp ce, dintre cele care beneficiază de acces, cele mai multe (39%) folosesc reţeaua de telefonie fixă. Utilizarea accesului mobil şi a accesului combinat, fix-mobil, ocupă poziţii de nişă din acest punct de vedere – 2% şi, respectiv 3%.

    Discrepanţa între viteza mare de acces la internet şi rata scăzută de penetrare a web-ului ţine de conţinutul şi serviciile disponibile pentru utilizatorii locali – spun specialiştii. Astfel, dacă utilizatorii ar schimba obiceiul de consum de televiziune pe internet, va creşte cererea de broadband, ceea ce ar trebui să ducă la o creştere a ratei de penetrare a internetului, consideră Cristian Popescu, directorul general al Cisco România.
    Aceste informații care cu un an în urmă le-am găsit și alt undeva sunt realitatea clară iar eu acest text l-am preluat de pe http://www.chip.ro/ .

  4. Eduard

    Cum a spus si axelluny, am dispus de pe la inceput de tehnologie mai noua, in timp ce probababil o parte din tarile din Europa au ramas la ceea veche sau au facut mici modificari la reteaua de internet. Destul de frumos sa vezi cateva orase romanesti in top 10 la viteza de internet.

  5. Andrei

    Romania este cam printre singurele tari care fac investitii majore in infrastructura deoarece este prost gandita conceptia cum sa isi inparta clienti si exista gandirea de a fura clienti a unei alte companii. Pentru a putea capta clienti de la concurenta trebuie sa vina cu ceva noi si inovativ si inbunatatiri la sistemele de retea si un uptime cat mai crescut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© 2024 PC-Config

Theme by Anders NorenUp ↑