Mă gândeam zilele trecute că România este o țară a paradoxurilor. Avem rețele 4G dar încă mai există persoane care dau beep de teamă ca factura să nu crească sau avem conexiune la internet de cea mai bună calitate însă există localități care nu am drum asfaltat sau utilități.

Recent am citit puțin (pe netindex.com) și am aflat că în România se află orașul cu cea mai mare viteză de descărcare din lume (este vorba despre Timișoara), și că România este a zecea țară de pe glob în ceea ce privește aceiași viteză de download. (mai jos găsiți și imagini care să ateste acestea).

top orase

Și inevitabil mi-am pus întrebarea: De ce avem o conexiune la internet atât de bună dacă nu suntem printre cele mai dezvoltate țări?

Vorbind cu mai multe persoane am aflat că aceasta se datorează în mare parte pirateriei. Și tind să dau crezare acestei idei. Adică în Occident, veniturile fiind mai mari, oamenii își permit să cumpere jocuri și filme, iar internetul îl folosesc doar pentru activități ca verificarea unui e-mail. În timp ce românii vor viteză cât mai mare pentru ca un film sau un joc video să se descarce cât mai repede din odc sau torrent.

Apoi m-am mai întrebat de ce abonamentele la internet sunt relativ ieftine (comparativ cu ce se întâmplă în Europa sau pe alte continente)?

tari

Asta deoarece la noi în țară operatorii pot trage cablul de internet pe oriunde. Să luam exemplul Americii. Acolo există conexiune la internet gratuită asigurată de guvern dar care este suficientă doar pentru a verifica un e-mail sau pentru a discuta pe chat. Dacă un cetățean american are nevoie de mai mult poate încheia un contract cu o firma specializată care vine și îi pune o altă conexiune de internet. Doar pentru asta firma trebuie să plătescă o echipă de muncitori care să sape un canal prin care să fie tras acel fir. Astfel costurile se ridică și automat și prețul abonamentului crește. În timp ce în România, firele de internet pot fi trase foarte ușor de pe stâlpii arhi-încărcați cu zeci de cabluri mai mari sau mai mici. Costurile fiind mici și abonamentele sunt relativ ieftine.

Acestea fiind spuse, voi ce părere aveți despre acest fapt?