Dețin de câteva luni un ebook reader Kindle, am avut și altele înainte, am citit și cărți, așadar iată câteva considerații personale despre dilema aceasta între cartea tipărită și cartea electronică.

Cartea electronică sau ebook-ul a revoluționat industria cărților. Odată cu apariția ebook reader-ului poți avea cu tine o bibliotecă într-un pachet de 300 de grame. Poți citi fără întrerupere o lună întreagă fără să-ți obosești ochii datorită unui ecran cu cerneală electronică ce imită cu fidelitate hârtia. De asemenea, poți asculta muzica preferată în timp ce citești, fără a fi nevoie de vreun alt player. Dar oare e același lucru?

Pentru mine personal, nu. După mine, o carte nu poate fi înlocuită de un dispozitiv. Dacă citesc o informație de pe tabletă și una dintr-o carte, în mintea mea ideea din carte are o autoritate mai mare. Petru că în carte nu poți aduce modificări și corecturi, așa cum se pot face pe internet oricând și de către oricine. Apoi, faptul de a avea o bibliotecă cu mine nu mă ajută, ci mă încurcă. Când aveam 500 de cărți pe e-reader trăiam sentimentul că niciodată nu le pot termina și parcă nu-mi mai venea să deschid niciuna. Se mai invocă faptul că pentru fabricarea cărților se taie copaci, dar pentru fabricarea de cititoare electronice nu se folosesc fabrici care poluează extrem? Nu am nimic împotriva ebook-ului sau a e-reader-ului. Mi se par amândouă foarte utile. Atunci ce-i de făcut?

Eu personal aș folosi un cititor de carte electronică pentru lucru și facultate, iar cartea aș păstra-o pentru momentele în care vreau să mă bucur de lectură. Adică un curs sau un slide sau o revistă de specialitate o pot citi foarte ușor de pe ebook reader. Mă scutește de a mai lista un teanc de foi pe care să le prăpădesc prin sertare. În schimb atunci când vreau să citesc o carte pentru mine, să mă îmbogățesc cu ceva, rămân la carte. Să stau cu creionul în mână și să răsfoiesc paginile cu miros de celuloză pe care să-mi subliniez gândurile care îmi spun ceva.

Acestea fiind spuse, e rândul tău. Ce alegi? Cartea tipărită sau cea electronică?