Zilele acestea toată lumea caută soluții pentru a se întâlni la distanță. Fie că este vorba de profesori care vor să se întâlnească cu elevii sau studenții lor, fie că este vorba de oameni care lucrează într-un anumit domeniu și au nevoie să se întâlnească pentru a duce mai departe lucrurile începute. Așadar, iată câteva soluții pe care le putem folosi pentru întâlniri video, videoconferințe, apeluri video sau oricum ați vrea să le numiți.

1. Skype / Microsoft Teams

Prima și poate cea mai solidă soluție este cea oferită de Microsoft. Skype este o aplicație foarte bună de chat, apeluri audio și apeluri video. Există variantă gratuită care permite conferință video cu până la 50 de utilizatori simultan. Totodată puteți împărtăși cu ceilalți utilizatori imaginea ecranului dumneavoastră chiar dacă folosiți laptopul sau telefonul mobil. Asta poate fi extrem de folositor pentru un profesor, de exemplu, care vrea să folosească ecranul laptopului sau al telefonului în loc de tablă pe care să prezinte cursanților diferite aspecte ale lecției. De asemenea Skype permite partajarea de fișiere și înregistrarea audio-video a dialogurilor pentru a putea fi accesate ulterior. Revenind la exemplul anterior, în felul acesta și elevii/studenții care nu pot participa live la curs, pot urmări ulterior lecția și explicațiile înregistrate, sau pot reveni la unele aspecte mai greu de înțeles.

Skype este disponibil pe Windows, Mac OS, Linux, Android, iOS și direct din browser de pe orice alt dispozitiv. Așadar indiferent de platformă poți folosi Skype fără probleme.

Există și o variantă business a aplicației Skype care se numește Microsoft Teams. Aceasta ne poate ajuta să depășim limita aceea de maxim 50 de utilizatori și putem organiza întâlniri video cu până la 10000 de utilizatori simultan. De asemenea putem integra aplicații suplimentare precum Evernote sau Google Analytics pentru o productivitate sporită.

Menționez în final că există planuri de Microsoft Teams dedicate sistemului educațional. Astfel unele universități din România, cum este Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași oferă gratuit studenților conturi de e-mail personalizate care includ între altele și acces la Microsoft Teams și spațiu de stocare în cloud de 1 Tb.

2. Google Hangouts / Google Classroom

Alternativa pentru Skype a celor de la Google se numește Hangouts. O aplicație care a fost ascunsă în umbră pentru multă vreme, dar care se poate dovedi foarte utilă.

Prin Hangouts poți crea grupuri de până la 100 de persoane și poți iniția apeluri video cu până la 10 persoane simultan. Și aici este disponibilă partajarea de fișiere. Aplicația funcționează pe Android, iOS și prin browser.

Merită menționat că există un și o variantă premium care se numește G Suite și care integrează mai multe instrumente printre care și Hangouts. Aceste G Suite are și o versiune pentru educație, care a fost implementată cu câțiva ani în urmă în toate școlile din România. Așadar profesorii pot avea acces la această resursă pentru a ține cursuri de la distanță împreună cu elevii lor. G Suite include și Google Classroom, o aplicație prin care profesorii își pot structura lecțiile online, pot trimite și verifica temele elevilor și pot da note.

Consider că este o resursă foarte valoroasă pe care profesorii o pot exploata în perioade în care școlile sunt închise dintr-un motiv sau altul. Am găsit aici câteva informații importante despre acest proiect de digitalizare a școlii românești, iar aici puteți consulta un ghid prin care licențele de G Suite pot fi activate de către fiecare școală în parte.

3. Zoom

În final vă prezint și varianta celor de la Zoom. Ei mizează mai mult pe întâlniri video pe care le oferă gratuit pentru maxim 100 de utilizatori timp de 40 de minute. Și aici avem posibilități precum partajarea ecranului, live chat sau partajarea de fișier. De asemenea există o opțiune interesantă prin care participanții pot semnala faptul că doresc să ia cuvântul, evitându-se astfel situațiile neplăcute în care mai mulți utilizatori vorbesc simultan.

Are și Zoom planuri plătite care înmulțesc opțiunile.

Personal, am folosit aceste soluții și cred că cea mai stabilă rămâne Skype. Este foarte utilă mai ales dacă vrei să comunici cu un grup mic sau mediu de persoane în condiții ideale.