Totul despre PC și mai mult de atât!

FocusWriter

Cu ceva timp în urmă v-am prezentat ZenWriter, un soft care ne poate ajuta să scriem texte fără a fi perturbați de eventualele ferestre poopup care s-ar putea deschide sau de tentația de a ne verifica e-mailul ori de a citi un blog al unui prieten (de exemplu). Un soft similar este și FocusWriter, însă acesta din urmă are câteva avantaje notabile printre care faptul că este gratuit, portabil și disponibil atât pentru Windows cat și pentru MAC dar și pentru o serie de distribuții linux.

Pentru a descarca acest soft puteți accesa acest link.

După ce îl descarcați dezarhivați arhiva și rulați executabilul din folderul rezultat (aceste operațiuni sunt valabile în Windows). Programul va rula în full screen iar la început probabil vi se va părea prea stufos și neprietenos (mai ales că tema de baza nu are nici-un fundal și nu poate fi considerată mediu propice imaginației). Totuși dacă aveți puțină răbdare cu programul veți observa că atunci când duceți mouse-ul în zona de sus, acesta va scoate la iveala un meniu toolbar de unde veți putea crea noi documente, le puteți salva pe cele deja create sau puteți modifica setările programului. Pentru a modifica tema aveți un link în submeniul settings. Interesant este că programul vă permite să vă creați propriile teme exact pe gustul vostru.

Dacă veți duce cusorul de la mouse in partea de jos veți gasi o bară care vă arată sub formă de taburi documentele deschise precum și câteva contoare referitoare la documentul curent. Iar dacă duceți ”șoricelul” în dreapta veți gasi o bară de scroll.

O altă funcție interesantă este aceea de a vă programa pauze de la scris la intervale stabilite de voi, pauze care vor fi semnalate cu alarmă. Această opțiune o găsiți în submeniul tools.

În concluzie, dacă doriți o alternativa gratuită pentru ZenWriter sau dacă aveți nevoie de un program care sa va asigure un mediu propice scrisului dar PC-ul vostru nu rulează Windows, atunci puteți lua în considerare FocusWriter.

P.S. Nu am mai prezentat acest program într-un tutorial întrucât deja exista un tutorial la ZenWriter pe care îl puteți găsi aici. Softurile seamănă foarte mult între ele. Totuși dacă vor exista cereri pentru tutorial atunci îl voi realiza.

5 Comments

 1. axelluny

  Salut Andrei,am o rugăminte atât la tine cat și la ceilalți vizitatori ,dacă îmi pot explica și mie cum se pot posta documente PDF sau DOC pe internet astfel încât în momentul căutării cu un browser sa poți sa le găsești in căutări.Un exemplu aici

 2. FaraVirusi

  Partea buna a acestui program este ca poate fii instalat si pe linux.

 3. Andrei

  Trebuie sa pui linkul catre respectivul document (adica linkul care se termina cu .pdf -de exemplu-) pe o pagina web bine indexata. Iar linul sa fie dofollow. Astfel robotul de indexare cand va veni pe acea pagina va vedea linkul catre document, isii va da seama ca e fisier PDF si-l va indexa ca atare.

 4. axelluny

  Îți mulțumesc pentru răspuns.

 5. Cristi1973

  Interesant program! Felicitări! Mi-a plăcut foarte mult. Am făcut un tutorial despre instalarea pe Ubuntu / Linux Mint şi l-am postat pe blogul personal (http://pc-cescu.blogspot.com/2011/10/focuswriter-instalare-pe-ubuntu-linux.html)

  Nu mai bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© 2024 PC-Config

Theme by Anders NorenUp ↑