Cărțile tipărite fac loc treptat celor electonice pentru că acestea din urmă aduc câteva avantaje precum mărimea (încap pe aproape orice dispozitiv de stocare) sau prețul mai mic (deoarece există mai puțini intermediari între scriitor și cititor).

Un eBook poate fi citit pe foarte multe dispozitive de la telefon mobil la tabletă, laptop sau PC însă pentru o experiență de lectură cât mai bună și mai apropiată de cea pe care o oferă o carte tipărită avem, nevoie de un dispozitiv dedicat acestei activități. Acesta este eBook reader-ul sau cititorul de carte electronică.

Astăzi vreau să vă prezint un astfel de dispozitiv, produs de o firmă rusească. Este vorba de eBook Reader-ul Prestigio PER3162BN.

Acest reader are un ecran e-link de 6 inch, o memorie internă de 2 GB (cu posibilitatea de a introduce un card microSD de până la 32 GB), o baterie de 1400 mAH (suficient în condițiile în care procesorul are doar 400 MHz) și poate citi formate de cărți precum PDF, ePUB, TXT, PDB, HTML sau FB2.

Totuși, pot citi cărți electronice și pe tabletă. Ba mai mult pe o tabletă pot naviga pe internet, pot viziona filme și pot rula aplicații sofisticate. De ce să-mi iau un eReader? Pentră că vreți să citiți și oricât de bună ar fi o tabletă, ecranul ei chiar dacă este IPS sau AMOLED vă obosește după foarte puțină vreme, în timp ce ecranul e-Link neavând lumină proprie nu reflectă nimic spre ochi (este similar cu cititul unei cărți). Apoi bateria pe tabletă ține maxim 18 ore în timp ce pe eReader ține câteva mii de pagini (până la 6000 pe Prestigio) asta se traduce prn câteva săptămâni de lectură fără necesitatea reîncărcării. Gândiți-vă că mergeți într-o excursie pe munte unde nu este priză (mai ales dacă stați la cort). Apoi chestiunea legată de internet. Cu toate că unele readere au acum acces la internet eu vă sfătuiesc să nu cumpărați un eReader care se poate conecta la internet pentru că nu veți mai citi decât mailul și alte site-uri. Din experiență știu că atunci când un device are acces la net uit complet de cartea pe care am început-o și pierd vremea navigând. Cam asta ar fi legat de subiectul tabletă vs. reader.

Haideți să vedem unboxing-ul și apoi revin cu câteva păreri finale.

În final de ce am ales Prestigio și nu altceva? Pentru că are un preț foarte bun (l-am prins și la ofertă), un pachet complet (incluzând husa care altfel ar mai fi costat câteva zeci poate chiar sute bune de lei) și îmi dă o mare libertate în ceea ce privește alegerea cărților. Alte readere îți impun, mai mult sau mai puțin evident, să folosești formatul lor de carte. Dacă doriți să cumpărați acest produs o puteți face de AICI.