Buna ziua prieteni, in articolul de astazi o sa va prezint o mica aplicatie pentru Linux, numita Docky care ne ajuta sa ne customizam Desktopul calculatorului. Practic aceasta aplicatie este un dock asemanator programului Rocket Dock care este folosibil pe Windows. In cele ce urmeaza o sa parcurgem impreuna pasii de instalare pentru aplicatia Docky. Dam click pe Aplicatii ==> Centrul Software Ubuntu, iar in casuta de cautare a programelor vom tasta cuvantul ¨docky¨.

Apasam butonul de Instalare si vom introduce parola, dupa care aplicatia se va instala. Dupa ce instalarea se va finaliza, vom gasi aplicatia accesand Aplicatii ==> Accesorii ==> Docky.

Docky

Dupa ce aplicatia este lansata, observam ca deja unele programe sunt adaugate in dock. In imaginea de mai jos programele sunt puse de mine in mod aleator.

Docky

Dockul care vine de baza dupa ce instalam aplicatia, contine o iconita verde care are simbolul unei ancore. Dand click pe acea iconita, vom avea posibilitatea sa setam dockul dupa bunul nostru plac, sau chiar sa creem alte dockuri noi. Aplicatia docky ne permite sa creem dockuri noi in mod gratuit. Spun acest lucru deoarece pe Windows exista unele programe dock care si ele au optiunea de a creea mai multe dockuri, insa pentru a putea folosi acea optiune suntem nevoiti sa facem upgrade la o versiune comerciala, pe cand aplicatia Docky ne permite acest lucru gratuit.

Odata apasata iconita verde amintita mai sus, se va deschide fereastra de setari a aplicatiei. Pentru a seta un anumit dock, dupa ce se va deschide fereastra cu setari, va trebui sa alegeti dockul respectiv iar acesta va fi evidentiat cu o culoare verde. Dupa cum puteti observa si in imaginea de mai jos, fereastra contine 3 taburi cu setari. In tabul denumit ¨Dock-uri¨ avem setarile principale cum ar fi modul in care sa se afiseze dockul, tema dockului, modificarea transparentei, modificarea marimii iconitelor din dock si zoom-ul. In partea de jos a ferestrei de setari avem si butonul Dock Nou care ne ajuta sa creem si alte dockuri.

Docky

Restul setarilor din celelalte doua taburi sunt usor de inteles, asa ca va las pe voi sa ¨mesteriti¨ aplicatia dupa cum va place. Acestea fiind spuse, eu sper ca va placut acest tutorial legat de customizare in Linux, mai exact prezentarea aplicatiei Docky. Va multumesc pentru atentia acordata, va mai astept si cu alte articole, si nu uitati, mai accesati cateodata site-ul PC – Config deoarece nu aveti nimic de pierdut, ci doar de castigat.