Totul despre PC și mai mult de atât!

Docky, aplicatie dock pentru Linux

Buna ziua prieteni, in articolul de astazi o sa va prezint o mica aplicatie pentru Linux, numita Docky care ne ajuta sa ne customizam Desktopul calculatorului. Practic aceasta aplicatie este un dock asemanator programului Rocket Dock care este folosibil pe Windows. In cele ce urmeaza o sa parcurgem impreuna pasii de instalare pentru aplicatia Docky. Dam click pe Aplicatii ==> Centrul Software Ubuntu, iar in casuta de cautare a programelor vom tasta cuvantul ¨docky¨.

Apasam butonul de Instalare si vom introduce parola, dupa care aplicatia se va instala. Dupa ce instalarea se va finaliza, vom gasi aplicatia accesand Aplicatii ==> Accesorii ==> Docky.

Docky

Dupa ce aplicatia este lansata, observam ca deja unele programe sunt adaugate in dock. In imaginea de mai jos programele sunt puse de mine in mod aleator.

Docky

Dockul care vine de baza dupa ce instalam aplicatia, contine o iconita verde care are simbolul unei ancore. Dand click pe acea iconita, vom avea posibilitatea sa setam dockul dupa bunul nostru plac, sau chiar sa creem alte dockuri noi. Aplicatia docky ne permite sa creem dockuri noi in mod gratuit. Spun acest lucru deoarece pe Windows exista unele programe dock care si ele au optiunea de a creea mai multe dockuri, insa pentru a putea folosi acea optiune suntem nevoiti sa facem upgrade la o versiune comerciala, pe cand aplicatia Docky ne permite acest lucru gratuit.

Odata apasata iconita verde amintita mai sus, se va deschide fereastra de setari a aplicatiei. Pentru a seta un anumit dock, dupa ce se va deschide fereastra cu setari, va trebui sa alegeti dockul respectiv iar acesta va fi evidentiat cu o culoare verde. Dupa cum puteti observa si in imaginea de mai jos, fereastra contine 3 taburi cu setari. In tabul denumit ¨Dock-uri¨ avem setarile principale cum ar fi modul in care sa se afiseze dockul, tema dockului, modificarea transparentei, modificarea marimii iconitelor din dock si zoom-ul. In partea de jos a ferestrei de setari avem si butonul Dock Nou care ne ajuta sa creem si alte dockuri.

Docky

Restul setarilor din celelalte doua taburi sunt usor de inteles, asa ca va las pe voi sa ¨mesteriti¨ aplicatia dupa cum va place. Acestea fiind spuse, eu sper ca va placut acest tutorial legat de customizare in Linux, mai exact prezentarea aplicatiei Docky. Va multumesc pentru atentia acordata, va mai astept si cu alte articole, si nu uitati, mai accesati cateodata site-ul PC – Config deoarece nu aveti nimic de pierdut, ci doar de castigat.

6 Comments

 1. pc1990

  Docky nu numai ca este gratuit, dar cum ai scris in articol cu docky putem sa creeem un dock nou, fata de alte programe care functioneaza pe windows si care sunt comerciale.

 2. valy

  Salut!Sper sa nu fiu un stres :) Pentru Docky inserati un ppa pentru repository ca pe viitor sa beneficiati de update_uri la noile versiuni asa ca in terminal pastati sudo add-apt-repository ppa:docky-core/ppa Vreau sa adaug doar de dragul diversitati inca doua aplicati gen Docky una din ele se numeste Avant Window Navigator pe care eu actualmente il folosesc si de care sunt multumit asa ca incepem cu introducerea unui ppa :) din terminal sudo add-apt-repository ppa:awn-testing/ppa si update de repository si instalare din terminal folosind comanda sudo apt-get update && sudo apt-get install avant-window-navigator-trunk avant-window-navigator-data-trunk python-awn-trunk awn-settings-trunk awn-applets-python-core-trunk python-awn-extras-trunk awn-applets-python-extras-trunk awn-applets-c-core-trunk awn-applets-c-extras-trunk iar aplicatia o vom gasi in System>Preferences.Sa bifati optiunea Start Awn Automatically.Urmatorul se numeste Cairo Dock pe care l_am folosit si pot spune ca este si cel mai „cool” avand foarte multe optiuni de configurare asa ca incepem tot cu un ppa sudo add-apt-repository ppa:cairo-dock-team/ppa si restul sudo apt-get update && sudo apt-get install cairo-dock Deasemeni nici Cairo nu va porni automat asa ca trebuie sa adaugam comenzi urmand astfel:System>Preferences>Startup Applications iar din fereastra klik pe add iar la name pastam GLX-Dock(Cairo-Dock with OpenGL apoi la command cairo-dock -o si finalizam cu Add fara sa omitem ca un detaliu ca din fereastra start applications sa bifam din Options >Automatically Remember… Incercati pe fiecare si sunt sigur ca o sa gasiti unul care sa va atraga :) SuccesURI!

 3. axelluny

  Nu am reușit sa instalez Chrome în locul lui Mozilla pe același sistem ca al tău(mint11).La tine merge?Opera merge binișor.

 4. Moldovan Dragos

  Eu nu folosesc mint 11. Am spus si in alt comentariu ca mi se bloca mint 11, asa ca am luat mint 9 LTS cu care pana in prezent nu am avut nici un fel de problema. Incearca-l si o sa poti pune Chrome.

 5. valy

  De ce nu incerci Chromium.Este „taticul” Chrome :) si in plus se aduc update_uri zilnice la el fiindca deja e la versiunea 15 pe cand Chrome e la 13 :)

 6. Moldovan Dragos

  Da, si Chromium merita incercat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© 2024 PC-Config

Theme by Anders NorenUp ↑