Doresc sa va prezint in cele ce urmeaza cateva informatii si cateva sfaturi practice referitoare la racirea corecta a unui desktop urmand ca in viitor sa vedem cum stau lucrurile si in cazul calculatoarelor portabile, fie ele laptopuri sau netbookuri.

Cu totii dorim sa avem un PC cat mai performant drept pentru care investim sume importante pentru atingerea acestui scop. Insa intotdeauna trebuie sa avem in vedere ca acele componente in care investim bani sa fie bine ventilate pentru a da randamentul scontat.

De exemplu in zadar cumparam un procesor de ultima generatie daca il folosim fara un cooler performant.

Fiecare carcasa (in general) are in „dotare” 1-2 pana la 5 (poate si mai multe) locasuri pentru ventilatoare. Acelor locasuri este bine sa le atasati cate un ventilator si ideal aar fi sa puneti si cate o sita care sa protejeze compontele de praf. Nu e o investitie chiar atat de costisitoare dar este extrem de benefica.

De exemplu carcasa mea are 2 locasuri pentru ventilatoare si mi-am montat 2 ventilatoare Arctic cooling si intentionez sa cumpar cat de curand si 2 site anti-praf.

Si hard diskul trebuie racit pentru a da un randament foatye mare. Eu pentru hard diskul meu folosesc un cooler care isi face treba extrem de bine drept pentru care vi-l recomand si voua cu caldura.

Dupa ce am adaugat toate aceste sisteme de racire, PC-ul meu sta la o temperatura medie de aproximativ 30 grade ceea ce e foarte bine.

Pentru cei mai pretentiosi sau pentru cei pasionati de overclock exista si sisteme de racire cu apa.


sursa imagine

Sper ca aceste sfaturi sa va ajute si sa va eficientizati racirea calculatorului dumneavoastra.