Defragmentarea este un proces necesar tuturor utilizatorilor de calculator. Această operațiune presupune aranjarea și reunirea fișierelor fragmentate de pe hard disk. La ora actuală există foarte multe programe care se ocupă cu defragmentarea hard-ului, dar după cum știm și sistemul de operare Windows are implementat un astfel de soft. Practic în acest tutorial vom învăța cum să facem mai accesibilă defragmentarea partițiilor, prin adăugarea unei opțiuni în meniul contextual care să declanșeze procesul de defragmentare.

Vom folosi editorul de regiștrii din Windows pentru a realiza ceea ce ne-am propus.

Deschidem Start -> Run -> tastăm regedit și apăsăm OK. Acum navigăm spre locația de mai jos:

HKEY_CLASSES_ROOT \Drive\ shell

Click dreapta pe folderul shell -> New -> Key -> dăm numele runas . Selectăm folderul runas, iar în partea dreaptă vom da dublu click pe registrul Default și vom tasta în căsuța care apare valoarea Defragment .

Acum vom da click dreapta pe folderul runas -> New -> Key -> dăm numele command . La fel, selectăm folderul command și în dreapta deschidem registrul Default căruia îi dăm valoarea  defrag %1 -v

Acum putem închide editorul de regiștrii. Dacă dăm click dreapta pe o partiție, observăm că în meniul contextual care apare avem opțiunea Defragment.