Salut, în acest tutorial o să vă prezint o metodă simplă și rapidă prin care putem schimba adresa MAC a plăcii de rețea. După cum știm există anumiți provideri de internet care folosesc MAC-ul plăcii de rețea pentru a oferi acces la internet. De exemplu eu primesc internet pe baza adresei MAC, iar dacă doresc să conectez un laptop la rețeaua mea, acesta nu va putea avea acces la internet decât dacă voi schimba MAC-ul plăcii de rețea al laptopului cu MAC-ul care a fost înregistrat la providerul de internet, după care voi avea internet și pe laptop.

Mulți dintre voi probabil știți cum să schimbați adresa MAC, și procedați în felul următor: Start -> Control Panel -> Network and Sharing Center -> Change adapter settings (situat în partea stângă sus pe fundal albastru) -> Click dreapta pe placa de rețea -> Properties -> Configure -> Advanced-> Network Adress, iar la Value introduceți adresa MAC. Este corectă și această metodă, pe care și eu o foloseam atunci când vroiam să schimb MAC-ul, însă am întâlnit o situație când metoda descrisă mai sus nu a funcționat. Vroiam să conectez un laptop la rețeaua mea și trebuia să îi schimb MAC-ul cu al meu, am urmat pașii de mai sus însă pe laptop nu aveam la tab-ul Advanced, în acel chenar Network Adress și nu puteam schimba MAC-ul. Astfel am găsit pe internet un mic soft gratuit numit Windows 7 MAC Adress Changer cu ajutorul căruia am putut realiza această operațiune rapid prin câteva click-uri.

Trebuie să mai precizez faptul că softul nu necesită instalare și poate fi descărcat de AICI. În interfață avem 4 pași simpli pe care trebuie să-i urmăm pentru a schimba MAC-ul. La Pasul 1 trebuie să alegem adaptorul, sau placa de rețea din acea listă. La Pasul 2 trebuie să selectăm sistemul de operare pe care îl folosim (nu am folosit softul pe Windows XP, prin urmare nu știu dacă pe acest sistem de operare funcționează sau nu, dacă vă interesează o să-l încercați voi), și la Pasul 3 vom introduce adresa MAC în acele căsuțe. Dacă apăsam butonul Randomize, o să ni se genereze în mod aleator o adresă Mac. Acum nu mai rămâne decât să apăsăm butonul Change și operațiunea se va încheia cu succes. Datorită situației pe care am întâlnit-o în momentul în care am vrut să schimb Mac-ul pe laptop, m-am decis să fac acest tutorial în speranța că va fi util unora dintre voi care ați întâmpinat sau veți întâmpina această „problemă”.