Astăzi o să ne îndreptăm atenţia spre un subiect destul de delicat şi anume cel al informaţiilor pierdute de pe hard-disk. Recent m-am confruntat cu o situaţi destul de dificilă şi m-am gândit că e o bună ideea să fac un articol, poate mai sunt şi alţii în situaţii similare.

Un prieten m-a rugat să-l ajut deoarece a reinstalat un windows şi a şters din greşeală toate partiţiile, fără a avea vreo copie de rezervă pentru date. La început mă gândeam că aş putea recupera ceva folosind un soft ca recuva sau Recover My Files, despre care a făcut Dragoş un tutorial. Apoi m-am întrebat, oare nu există vreo posibilitate să recuperez partiţiile cu totul? M-am pus pe căutat şi am dat peste un program care se numeşte MiniTool Partition Recovery şi poate fi descărcat de aici. Este gratuit şi poate fi instalat pe orice versiune de windows de la 2000 încoace.

După ce îl instalaţi şi îl rulaţi veţi fi întâmpinaţi de această fereastră:

recovery1

Daţi click pe next iar în fereastra următoare trebuie să alegeţi hardul pe care era partiţia.

recovery2

Mai apoi puteţi alege să scanaţi tot hardul (va dura mai mult), sau cum a fost în cazul meu, puteţi scana doar spaţiul nealocat.

recovery3

După acest pas aveţi două opţiuni de scanare: quick sau full. Prima este mai rapidă, dar poate fi mai superficială, iar a doua este mai profundă, însă va dura mai mult. În cazul meu a funcţionat cu varianta quick. Puteţi încerca mai întâi un quick scan, iar dacă nu ajungeţi la rezultatul dorit treceţi la scanarea completă.

recovery4

În ultimul pas veţi avea o listă de partiţii pe care le puteţi şterge sau repara. Cele marcate cu lost/deleted sunt exact partiţiile pierdute care ne interesează pe noi. După apăsarea butonului finish aplicaţia va trece la treabă şi va stabili noua configuraţie a hard-disk-ului. Este posibil să fie necesar un restart în cazul în care partiţia C va fi afectată. De asemenea, trebuie să vă pregătiţi şi pentru eventualitatea în care windows-ul se va şterge, cum s-a întâmplat în cazul meu.

Chiar dacă windows-ul nu a putut fi salvat, totuşi în final am reuşit să recuperez datele, ceea ce înseamnă că misiunea a fost îndeplinită.

FOARTE IMPORTANT: în cazul oricărui fel de ștergere a datelor este absolut necesar să nu suprascrieți altceva în locul rămas gol, dacă vreţi să recuperaţi ce era. Adică dacă aţi formatat accidental partiţia D, nu mai copiaţi sau instalaţi nimic în acea partiţie (nici măcar softul de recuperare).

Acestea fiind spuse, sper să găsiţi util acest articol şi să-l recomandaţi şi altora care au nevoie.

sursă pentru imagini