Orice vorbitor de limba română este de acord că limba română se scrie cu semne diacritice. (…) A scrie fără diacritice poate duce la exprimări ambigue ca de exemplu „un tanc de 12 ani”, „un roman nascut la Roma”, „zece paturi” etc. Cuvinte precum „pamant”, „stiinta”, „samanta” nu există în limba română, iar un cuvânt precum „tata” se poate interpreta în nu mai puțin de șase feluri în funcție de diacriticele care i se atașează. În plus, lipsa diacriticelor într-un text românesc denotă o gravă lipsă de profesionalism. La fel ca în alte limbi (franceză, germană, maghiară etc.) și în limba română scrierea fără diacritice este inacceptabilă.

sursă

Oricine a creat un website în limba română probabil știe că uneori diacriticele nu pot fi introduse direct de la tastatură sau nu apar corect dacă sunt introduse din taste.

În aceaste situații există diverse soluții însă cea mai simplă este de a introduce diacriticele cu ajutorul unor coduri HTML.

Mai jos puteți vedea în tabel codul HTML aferent fiecărei litere cu semn diacritic.

ă
ă
â
â
î
î
ş
ş
ţ
ţ
Ă
Ă
Â
Â
Î
Î
Ş
Ş
Ţ
Ţ

Obiceiul unora de a scrie fără diacritice a apărut inițial din dificultatea relativ ridicată de a redacta texte cu semnele diacritice corecte în anii 1980-1990. Din păcate ceea ce a început ca o problemă autentică a fost împământenit de facto pe Internet în asemenea măsură încât și astăzi există nenumărate site-uri, chiar ale unor instituții cu pretenții, care publică textele fără diacritice.

sursă