Sunt multe companii de găzduire pentru siteuri în România și e foarte greu să alegi cea mai bună variantă, mai ales dacă nu ai mai avut până acum un serviciu de găzduire. Iată o listă de firme care oferă hosting în România pe care noi le-am folosit și îți putem da o părere cât de cât în cunoștință de cauză.

1. Ghesi

Prima firmă de hosting la care a fost găzduit siteul PC-Config a fost Ghesi. Este o firmă din județul Alba înființată în 2007 care oferă servicii corecte la prețuri decente. Serverele lor sunt în România, iar pachetele de găzduire shared, conform celor afișate pe site, pot duce până la 200.000 de afișări lunar, indiferent de pachetul ales. Singura diferență între pachetele de găzduire shared este spațiul alocat pe disk și prezența unui IP dedicat. Toate planurile de găzduire oferă trafic necontorizat.

Experiența nostră cu Ghesi a fost una fericită. Sunt foarte prompți când vine vorba de asistența tehnică și sunt onești. Cred că sunt printre puținele companii care afișează pe site limita pentru resurse. Multe companii se laudă că oferă resurse necontorizate, dar nu specifică ce înseamnă asta. Nimeni nu poate oferi resurse nelimitate. Sunt necontorizate atâta timp cât se încadrează într-un plafon al utilizării serverului. La Ghesi acest plafon înseamnă 1Gb Memorie Ram, 1 nucleu al procesorului, 100 procese totale, 25 procese php, 2Mb Input/Output.

Aici găsești lista completă cu pachetele de găzduire oferite de Ghesi.

2. NSHOST

După Ghesi a urmat NSHOST, o firmă înființată tot în 2007 care are sediul în Cluj-Napoca. Primul contact cu această firmă a fost forte bun întrucât s-au ocupat ei în mod gratuit de mutarea siteului din vechiul host în cel nou.

Mi-a plăcut la ei că au fost foarte flexibili. Am discutat cu un reprezentant al firmei și am configurat împreună un pachet de găzduire foarte avantajos (care nu era listat pe site). Serverele lor sunt stabile și oferă un serviciu de backup care face automat o copie de siguranță a siteului la fiecare 6 ore și păstrează arhiva backupurilor timp de 30 de zile. Așadar dacă ai făcut vreo prostie cu siteul îi poți ruga pe cei de la NSHOST să îți restaureze un backup și gata.

Însă resursele alocate fiecărui cont nu sunt atât de generoase. Dacă arunci o privire în termenii și condițiile lor vei vedea că maximul de consum acceptat este de 2% procesor , 2% MEM și 1% MYSQL. De asta am plecat de la ei. Pentru că siteul ajunsese să consume mai mult și depășeam limitele acestea.

Aici găsești lista completă cu pachetele de găzduire oferite de NSHOST.

3. EasyHost

În prezent siteul PC-Config este găzduit de EasyHost (când am venit la ei era încă Hostway), o multinațională care are sediu și în România, în București. Ce m-a atras la ei este faptul că oferă totul inclus la toate pachetele de găzduire. Astfel primești spațiu, trafic, numărul de domenii găzduite, baze de date, conturi de email, conturi FTP, toate nelimitate. Singura limită, care nu este ascunsă, se referă la numărul de afișări. Astfel, contul basic este destinat siteurilor care însumează maxim 10.000 de afișări lunar, contul standard 30.000 de afișări lunar, etc.

Nu știu exact ce s-a întâmplat după ce și-a schimbat numele, dar suportul tehnic nu mai este atât de grozav ca la început. Răspunde destul de greu și uneori evaziv sau inexact. De exemplu am întrebat odată de ce există o diferență foarte mare între numărul de afișări generate de Awstats (contorul din cPanel) și Google Analytics, iar răspunsul lor a fost că cele două scripturi monitorizează în mod diferit.

Cu toate acestea rămâne compania de hosting care face site-ul eMag să fie în picioare chiar și de Black Friday.

Aici găsești lista completă cu pachetele de găzduire oferite de EasyHost.

4. Mxhost

O altă firmă despre care am auzit de bine, dar pe care nu am încercat-o, este Mxhost. Această firmă a fost lansată în 2004 și are sediul în Bistrița. Muli spun despre ei că sunt oameni serioși care oferă un suport tehnic de calitate. Pachetele lor de găzduire nu sună deloc rău, iar dacă știi unde să te uiți găsești și limitările lor în ceea ce privește utilizarea serverului. De exemplu, pentru pachetul de găzduire Business SSD limitele sunt 50% din procesor, 20 de procese simultane și maxim 512 MB RAM.

Aici găsești lista completă cu pachetele de găzduire oferite de Mxhost.

Aștept părerile tale pe rubrica de comentarii. Tu ce firmă de host folosești? Ce experiențe ai avut cu cei menționați mai sus?