Am vizitat recent un site și am rămas plăcut impresionat că există astfel de proiecte și la noi. Este vorba de www.volanii.ro, o campanie inițiată de www.rca-ieftin.ro.

Ce-și propune site-ul?

Să responsabilizeze șoferii. Să-i facă să conștientizeze faptul că șoseaua nu e un loc privat unde se poate face orice, ignorând regulile pe motiv că „și alții fac”. Asta nu e sub nici o formă scuză! Cu toții ne dorim o țară civilizată însă nu știu dacă ne dăm seama că asta se poate realiza doar dacă noi vom face primul pas.

 

 

 

Eu sunt pieton. Nu ma intereseaza subiectul…

Ba ar trebui să mă intereseze! Chiar dacă nu am mașină tot trebuie să respect reguli de circulație ca aceea că strada se traversează pe trecerea de pietoni, pe verde și în linie dreaptă cu mers normal (nu mă pot plimba sau nu pot face crossing pe zebră) sau reguli de bun simț precum păstrarea contactului vizual cu șoferul care staționează la trecerea de pietoni ori aruncarea gunoaielor la coș și nu pe stradă sau trotuar.

Ce mi s-a mai părut interesant este faptul că pe site puteți propune, vizualiza și vota anumite reguli pe care le considerați de maximă importanță la volan sau pe stradă. Pe baza votului se va stabili un clasament al celor mai inportante reguli. Iată câteva din propunerile actuale:

  • Nu arunca nimic pe geam;
  • Dau prioritate din cand in cand si celor care nu o au, dar asteapta de mult timp sa iasa dintr-o strada fara prioritate;
  • Daca am de ales intre a bloca pe cineva in parcare sau sa parchez la 5-10 minute de mers pe jos, sa aleg varianta mersului pe jos;
  • N-o lua pe linia de tramvai ca sa te bagi in fata celor care stau civilizat la stop! Si ei sunt la fel de grabiti ca tine si nimic nu te face mai smecher ca ei;
  • Nu parca masina in locuri unde incurci circulatia altora.

Campania are și două filmulețe postate pe youtube pe care eu personal le-am savurat cu plăcere și pe care vă invit și pe voi să le vizionați și să le trimiteți și altora. Filmulețele le găsiți AICI și AICI.