Preturile prohibitive ale produselor Microsoft au facut ca, in trecut, acesta sa fie printre cele mai piratate produse din lume. Aparitia altor sisteme de operare, dar si revizuirea politicii de preturi ale gigantului american au facut ca aproape oricine sa isi permita instalarea unui pachet Windows original, fara grija incalcarii legislatiei

La aproape 40 de ani de la infiintare, compania Microsoft continua sa surprinda din nou si din nou, prin produsele care au facut istorie. Asa cum aproape ca nu mai exista casa fara calculator personal, tot asa, nu credem ca mai exista cineva care sa nu fi procedat la o instalare Windows pe sistemul sau. Cei putin mai in varsta dintre noi isi aduc aminte de perioadele in care Windowe 95 facea revolutie, urmat apoi de versiunile XP, Vista si, mai nou, de Windows 8. Compania fondata de Bill Gates pregateste acum lansarea Windows 10 si cine stie unde se va opri producatorul din Redmond. Pe de alta parte, pretul oarecum prohibitiv al produselor Microsoft a facut ca Windows sa devina, cu timpul, printre cele mai piratate produse din lume, exceptand, poate, copierea fisierelor muzicale fara acordul producatorului de fonograme. Astazi insa, aparitia de noi competitori pe piata sistemelor de operare, dar si revizuirea politicii de preturi a celui mai mare producator de produse software din lume au facut ca aproape oricine sa opteze pentru instalarea Windows in varianta originala, cu licenta, fara grija incalcarii legislatei. Iar la cat de aspre sunt sanctiunile privind copierea si folosirea fara drept a produselor informatice, instalarea unui pachet Windows pe calculatorul personal este cu atat mai indicata. Ca sa nu mai vorbin de firme, unde riscul de a fi depistat in neregula este cu mult mai mare decat in cel al utilizatorilor de tip casnic. Pana sa vorbim insa despre instalarea Windows, ar trebui sa stim ce pachet se potriveste calculatorului sau companiei noastre.

windows_7_ultimate_x64_by_craniu3000bis

Licenta OEM
Asa cum ii spune si numele, licenta OEM (Original Equipment Manufactured) este destinata cu precadere producatorilor de calculatoare, dealerilor si celor care asambleaza astfel de sisteme. In acest caz, sistemul de operare Windows este instalat deja pe calculator, astfel incat acesta sa fie “ready to use” la momentul achizitionarii de catre utilizatori. Din acest motiv, o astfel de licenta nu se poate cumpara decat impreuna cu sistemul de calcul, fie ca vorbim despre un desktop sau de un laptop, pana si pretul fiind trecut pe aceeasi factura. Mai mult, licenta legalizeaza doar sistemul cumparat, pierzandu-si valabilitatea in cazul in care incercam instalarea Windows pe un alt calculator. Totodata, aceasta licenta nu permite upgrade-uri la nivel de hardware. Sa nu va inchipuiti ca licenta mai este valabila daca va schimbati placa de baza din proprie initiativa, fara vreo defectiune majora a sistemului achizitionat la pachet. Oricum, aceste modificari sunt limitate, de obicei la maximum trei, iar de fiecare data trebuie contactat producatorul Windows pentru reactivarea licentei. In functie de versiunea instalata, acestea pot costa intre 450 lei pentru Windows 7 in limba engleza si 500 de lei pentru cele in limba romana. Pentru Windows 8, o astfel de licenta se comercializeaza in Romania in jurul sumei de 640 de lei.

Licenta Retail
Urmatorul produs este licenta de tip Retail. Aceasta reprezinta de fapt versiunea completa, care elimina o serie dintre restrictile licentei OEM, dar care are si un pret pe masura, de multe ori mai mult decat dublu. In schimb, aceasta nu iti mai limiteaza numarul de upgrade-uri ale calculatorului, functionand atat pe 32, cat si pe 64 de biti. Totodata, instalarea Windows nu mai este conditionata de un anumit calculator, putand opera pe orice sistem. Trebuie avuta insa in vedere totusi unicitatea licentei, care este valabila pe un singur calculator, fara a putea lega mai multe in retea, pentru a beneficia de acelasi produs.

Licenta VUP
O varianta de compromis intre cele doua variante ar fi licenta VUP (Version Upgrade License), destinata celor care detin deja o versiune mai veche de Windows si doresc instalarea pachetului nou. Preturile, in acest caz, sunt variate, mergand de la aproximativ 440-480 lei pentru versiunile in limba engleza, si ajungand la aproximativ 1.100 de lei pentru variantele “professional”, fie ca vorbim aici de licentele VUP sau de instalare Windows 7 sau Windows 8 Pro

Acum ca am trecut in revista principalele tipuri de licenta Windows, veti sti ce anume se potriveste cel mai bine nevoilor dumneavoastra.