Există la acest moment extrem de multe soluții de captură a ecranului. De la utilitarul din Windows (snipping tool) până la softuri externe mai mult sau mai puțin eficiente.

Un soft de captură a desktopului o să vă prezint și eu în acest tutorial. ScreenZap este un mic utilitar creat de un roman, capabil să realizeze print-screen-uri ferestrelor deschise sau unor zone selectate manual. Capturile pot fi stocate pe hard disk sau în cloud (în clipboard savându-se automat o legătură către captura realizată).

O altă funcție interesantă a programului ScreenZap vă permite să adăugați un prefix unei capturi, astfel încat, dacă aveți instalat un server http și puneți prefixul localhost sau ip-ul, veți putea accesa capturile din browser.

Autorul programului anunță că va exista o actualizare cât de curând, iar printre viitoarele funcții s-ar putea regăsi:

  • Salvarea imaginii prin FTP și pe mai multe sisteme de partajare inclusiv Amazon S3
  • Posibilitatea printării imaginii și a adăugării de texte în editor
  • Înglobarea modului de captură prin selecție și captură a ferestrelor într-un singur modul (gen Jing)
  • Adăugarea de captură video și partajarea rezultatului pe diverse sisteme (gen YouTube)

Dacă doriți să descărcați programul, o puteți face dând click AICI.

Pagina oficială a softului o găsiți AICI

UPDATE:
Recent a apărut versiunea 2.1 a softului ScreenZap, versiune care rezolvă o serie de bug-uri printre care și cel legat de upload-ul către ImageShack.

UPDATE 2:
Se pare că mai avem încă o versiune care face posibil print-screen-ul și pe calculatoarele care folosesc mai multe monitoare. Astfel, fereastra de captură se deschide pe monitorul unde se află cursorul de la mouse. Această nouă versiune o găsiți AICI. Bravo Oltețeanu Bogdan-Andrei!