Virusul informatic este în general un program care se instalează fără voia utilizatorului și provoacă pagube atât în sistemul de operare cât și în elementele hardware (fizice) ale computerului.

sursa Wikipedia

Iată cum arată un raport asupra activității virușilor în primul trimestru al acestui an:

Virusul Flashback, ce are drept țintă sistemul de operare Mac OS X, a cauzat unul dintre cele mai periculoase incidente de securitate în primul trimestru al acestui an, relevă raportul asupra amenițărilor informatice realizat de Bitdefender.

..

În ceea ce privește rata de răspândire, virusul Win32.Worm.Downadup este încă în topul amenințărilor informatice, la patru ani de la descoperirea sa, fiind responsabil de mai mult de 10% din infecțiile determinate în România.

..

Phishing-ul și mesajele înșelătoare reprezintă aproximativ 2,5% din volumul de spam, iar instituțiile financiare sunt cele mai vizate. Majoritatea site-urilor de phishing sunt găzduite în Statele Unite ale Americii (circa 40%), Germania (6%), Brazilia (5%) și Spania (5%).

..

Aplicațiile pentru Android au înregistrat, de asemenea, o creștere semnificativă a ratei de infectare cu malware în primul trimestru al acestui an, în mod special cu ameninţări ce vizează furtul de date personale, potrivit statisticilor furnizate de Bitdefender Mobile Security.