Joi, 14 septembrie 2017, Apple a organizat o conferință de lansare pentru câteva dintre produsele sale. Printre deviceurile prezentate s-a numărat și noul iPhone 10 (X).

Viziunea lui Steve Jobs despre telefonul mobil spune că în viitor acest dispozitiv trebuie treptat să renunțe la: butoane, mufe și în final chiar la ecran. Prin iPhone X Apple face pasul către telefonul fără butoane, renunțând complet la butonul de home. Astfel noul iPhone are pe partea frontală doar o bucată mare de sticlă care servește pe post de ecran.

În acest fel ajungem la o altă mare schimbare în ceea ce privește modul de utilizare al telefonului: deblocarea ecranului. Dacă până acum eram obișnuiți să apăsăm pe un buton sau pe un senzor de amprentă, de acum Apple propune deblocarea facială. Astfel, în partea de sus a ecranului a fost instalat un sistem de scanarea a feței și a ochilor care să identifice utilizatorul și să deblocheze ecranul. Chiar dacă sistemul nu funcționează în cazul gemenilor, totuși el nu poate fi păcălit folosind măști sau mulaje. Acest nou sistem ridică niște dubii în ceea ce privește stocarea acestor informații de recunoaștere facială. Apple susține că informațiile sunt stocate doar în interiorul telefonului, dar totuși ce garanție poți avea că ele nu ajung cumva și pe serverele Apple? Până acum iPhonurile colectau amprentele utilizatorilor. Dacă acum vor fi colectate informațiile faciale înseamnă că Apple ajunge treptat să știe absolut tot despre utilizatorii săi. Cine știe? Poate într-o zi Apple se va hotărî să îți vândă un droid care să arate exact ca tine și să aibă amprentele tale.

Alt element de noutate este posibilitatea de a încărca telefonul fără fir. Iar la acest capitol Apple a dat dovadă de o minimă deschidere spre exterior (este bine știut faptul că Apple este un ecosistem închis) și a adoptat un standard universal de încărcare wireless: standardul Qi. Așadar vei putea încărca wireless telefonul iPhone X la orice încărcător compatibil Qi. Prin încărcarea wireless Apple mai face un pas spre telefonul fără  mufe. După ce a scos de pe iPhone jackul pentru căști cred că  în următoarea generație de iPhone (cel mult peste două generații) nu vom mai avea nici mufa lightning.

Câteva specificații tehnice pentru noul iPhone:

  • Capacitatea de stocare: vor exista două modele cu 64 și 256 GB
  • Dimensiunile: 143,6 x 70,9 x 7,7 mm
  • Ecranul: 5,8 inch OLED, cu rezoluție de 2436 x 1125 pixeli
  • Noul iPhone va fi rezistent la stropire și praf
  • Camere: două pe spate de câte 12 Mpx care vor putea filma 4K cu până la 60 de cadre pe secundă; pe față o cameră de 7 Mpx care va fi folosită pentru recunoașterea facială și care poate filma Full HD
  • Wireless ac, Bluetooth 5 și NFC
  • Bateria va ține cu două ore mai mult față de iPhone 7, suportă încărcare rapidă și încărcare wireless Qi
  • va rula sistemul de operare iOS 11

În cutie vei găsi telefonul, un cablu lightning-USB pentru încărcare și conectare la computer, încărcător, adaptor de la lightning la jack 3,5, o pereche de căști EarPods cu mufă lightning și manualul de utilizare.

Prețul oficial de lansare este de 1000 de dolari. Asta înseamnă că după ce va fi făcută conversia în euro, când va ajunge în România probabil va costa între 5000 și 6000 de lei. Un asemenea preț este mare. Sunt sigur că și Apple știe asta și probabil nu se așteaptă să vând foarte multe bucăți din acest telefon. Este dacă vreți, un fel de manifest al Apple care vrea să arate încotro se îndreaptă telefonul mobil și că ei sunt cei care dau tonul.

Telefonul va fi disponibil pentru precomandă începând cu data de 27 octombrie și pentru comenzi începând cu 3 noiembrie 2017.