ACTUALIZARE: Din păcate sistemul de operare nu mai este disponibil. Am lăsat totuși tutorialul pe site pentru puterea exemplului.

Mai întâi de toate cred că ar trebui să definesc noțiunea de sistem de operare cloud. Un sistem cloud (sau sistem în nori) este un sistem care poate fi accesat folosind un simplu browser. El dispune că orice sistem de operare de o serie de aplicații puse la dispoziţie de providerul acelui OS. Cloud OS-urile pot fi gratuite sau plătite în funcţie de spaţiul de stocare oferit şi de aplicaţiile pe care le pune la dispoziţie.

Am ales pentru acest tutorial un cloud OS destul de sumar tocmai pentru că l-am considerat a fi un început bun pentru introducerea în lumea cloud.

Sistemul pe care l-am ales se numeşte Eye OS, este gratuit şi ne pune la dispoziţie mai mult de 250 aplicaţii disponibile în 35 limbi, toate acestea fără instalare, cu un simplu browser. Acest sistem are 2 versiuni una stabilă şi una încă în dezvoltare.

Dezvoltatorii au un colţ aparte. Ei pot descărca o versiune de Eye OS pe care o pot instala pe serverul propriu.

Vă invit să vizionaţi tutorialul şi să pătrundeţi alături de mine în lumea cloud OS-urilor!

Tutorialele despre sisteme de operare cloud vor continua. Vă voi prezenta şi alte sisteme mai bine dezvoltate şi mai dotate atât ca aplicaţii cât şi că viteza de lucru.

Scopul/rezultatul tutorialului:

Tutorialul de astăzi a avut ca principal scop prezentarea unui sistem de operare care nu necesită instalare şi care poate fi rulat de oriunde cu ajutorul unui simplu browser.