Microprocesorul, uneori numit și procesor, este unitatea centrală de prelucre a informației (U.C.P. sau în engleză: CPU) a unui calculator sau a unui sistem electronic structurat funcțional (care coordonează sistemul) și care, fizic, se prezintă sub forma unui circuit electronic integrat IC cunoscut și sub numele de cip electronic. Reprezintă forma structurală cea mai compexă pe care o pot avea circuitele integrate. El controlează activitățile întregului sistem în care este integrat și poate prelucra datele furnizate de utilizator. Este elementul principal al unui sistem de calcul; cipul semiconductor, care este plasat pe placa de bază numită motherboard (en), este de obicei foarte complex, putând ajunge să conțină de milioane de foarte mici transistoare (microtranzistoare).

Microprocesorul asigură procesarea instrucțiunilor și datelor, atât a celora din sistemul de operare al sistemului, cât și a celora din aplicația utilizatorului, și anume le interpretează, prelucrează și controlează, execută sau supervizează transferurile de informții și controlează activitatea generală a celorlaltor componente care alcătuiesc un sistem de calcul.

sursa: Wikipedia

O parte dintre voi probabil stiu ca un procesor este la origine nisip. Dupa care din siliciu se fabrica microprocesoarele care sunt capabile sa faca atat de multe task-uri.
Iata doua clipuri video care arata mai detaliat drumul nisipului pana la realizarea sa ca procesor Intel sau AMD.

Procesul de fabricatie al procesoarelor Intel

Procesul de fabricatie al procesoarelor AMD