Ai ceva de impartasit lumii sau vrei pur si simplu sa faci parte dintr-o comunitate numita blogosfera? Atunci categoric ai nevoie de un blog.

Platforme de blogging sunt destul de multe insa cele mai cunoscute si folosite sunt WordPress si respectiv Blogger de la Google. WordPress ofera utilizatorilor dornici de a avea blog, posibilitatea de a-l crea gratuit accesand wordpress.com. Blogul creat aici va avea adresa de forma: www.blogultau.wordpress.com. Daca optati pentru Blogger, blogul va fi tot gratuit si va avea adresa de forma: www.blogultau.blogspot.com

Daca nu esti decis pe care sa o alegi poate acest articol comparativ te va ajuta. Am sa imi structurez prezentarea pe mai multe subtitluri pentru a fi mai usor de urmarit de delimitat.

 1. Template-uri
  O imagine valoreaza cat o mie de cuvinte. Asadar aspectul este un punct extrem de important pentru un blog. Cu cat este mai aratos cu atat cititorii vor fi mai atrasi de el.
  Pe Blogger poti modifica dupa bunul tau plac interfata blogului, editand un fisier XHTML. Pe un blog creat pe wordpress.com poti aplica una din cele peste 100 de teme disponibile. Editarea se poate realize doar contra cost, singurile modificari gratuite fiind cele de culoare sau font.
 2. Articole
  Imediat dupe ce ati creat blogul bineinteles ca doriti sa postati ideile geniale care va vin in minte. Pentru asta ambele platforme va intampina cu o interfata prietenoasa. Totodata pentru userii mai avansati, ambele platform va pun la dispozitie si interfata pentru cod HTML. Pe blogger puteti posta si via e-mail lucru imposibil in wordpress
 3. Comentarii
  Ati creat blogul, ati postat articole, acum bineinteles ca asteptati reactiile cititorilor. Personal sunt cam dezamagit de modulul pentru comentarii din blogger care functioneaza doar in anumite teme (cel putin asta mi s-a intamplat). Oricum exista alternativa DISQUS. In wordpress nu exista probleme cu modulul de comentarii .
 4. Pagini
  In wordpress acest lucru se poate realize din panoul de administrare intr-un mod care nu cred ca pune probleme. Pe platforma de blogging de la Google trebuie sa faceti niste modificari in template si sa adaugati in meniu linkuri catre anumite articole din arhiva (articole care vor devein pagini).
 5. Widgeturi
  Cred ca stiti tot ice este acela un widget. Este un camp de informatii (de obicei cod) aflat in sidebar-ul blogului.
  In blogger puteti insera widgeturi oriunde pe blog modificand tema. In wordpress pe langa widgeturile predefinite pe care le gasiti in sectiunea widget din meniul appearance, mai puteti adauga widgeturi folosindu-va de campurile text unde puteti adauga si cod. Totusi este bine de stiut ca nu vor functiona toate scripturile.
 6. Migrarea intre platform
  Daca doriti sa migrati de la blogger la wordpress o puteti face fara probleme cu ajutorul optiunii import din meniul tools, in schimb nu puteti migra de pe wordpress pe blogger.
 7. Indexare & monitorizare
  Cei cu blog la blogger au un avantaj la indexare deoarece platforma apartine Google si astfel vor avea intaietate la indexare.
  Si la capitolul monitorizare traffic blogger sta mai bine datorita scriptului Google Analytics, in timp ce wordpress are un script destul de sumar pentru statistici.
 8. Monetizare
  Probabil acesta este punctual de maxim interes din cariera unui blogger. Cei de la Google permit bloggerilor sa insereze anunturile din modului Adsense, lucru imposibil pe platforma disponibila la adresa wordpress.com

Concluzii

Blogger este o platforma care se mentine sus mai ales monopolului pe care Google il incearaca asupra internetului. Blogger este un modul Google si asta ii ofera acestei platforme un oarecare atuu in fata concurentei.
Wordpress este o platforma care are la baza multa munca voluntara. SI sitim cu totii ca ceea ce se face din placere este o treba buna.

sursa imagini: WorldIT