Ce este Wikipedia?

Wikipedia este o enciclopedie generală în mai multe limbi, având conţinut deschis tuturor, dezvoltată prin colaborarea voluntară a unui mare număr de persoane şi administrată de fundaţia non-profit Wikimedia. Ediţia în limba engleză, cea mai dezvoltată dintre versiuni, a depăşit în anul 2007 pragul de 2 milioane de articole, iar numărul de articole în toate limbile a depăşit 9 milioane. Ediţia în limba română are în prezent aproximativ 145000 de articole.

Proiectul a început în limba engleză la 15 ianuarie 2001. Ulterior noi proiecte au început să se construiască, în alte limbi, în prezent existând peste 200 de proiecte, dintre care circa 100 sunt active.

sursa imagine

Prefixul din denumirea Wikipedia se referă la metoda wiki de a edita pagini de web în colaborare, o metodă simplă şi rapidă care permite participarea unui mare număr de persoane la redactarea aceluiaşi material. În limba hawaiiană wiki-wiki înseamnă „iute-iute”.

Wikipedia foloseşte software liber, fiind inspirată de ideile lui Richard Stallman, fondator al Free Software Foundation, probabil primul care a propus existenţa unei enciclopedii complet libere.

Acelaşi nume, Wikipedia, desemnează şi situl Wikipedia.org unde se pot accesa articolele scrise în cadrul proiectului şi unde voluntarii participă la dezvoltarea lui.

Initiatorul Wikipedia Romania a fost Bogdan Stăncescu, care referitor la inceputurile proiectului a spus ca:

Pe mine m-a încântat conceptul pe care l-am descoperit la Wikipedia în engleză şi i-am întrebat pe cei de acolo cum aş putea să ajut la cultivarea site-ului în română. Am şi acum răspunsul în arhiva de mailuri: «Oh, you just want to be a sysop? Done!» («Tot ce vrei este să fii un sysop? S-a făcut!»). Aşa că m-am apucat de treabă. Am tradus toată interfaţa — neaşteptat de mult de lucru şi tot au scăpat nişte greşeli pe care mi le-au semnalat contribuitorii mai târziu — şi m-am pus pe scris articole care să dea o formă şi o direcţie site-ului.

Cum putem contribui la dezvoltarea Wikipedia?

Pentru aceia dintre noi care doresc sa contribuie la imbogatirea enciclopediei Wikipedia este necesar sa creati un cont (gratuit) dupa care puteti sa adaugati noi articole sau sa le modificati pe cele existente! Mai multe detalii puteti gasi AICI!

Cum putem sustine Wikipedia?

Exista mai multe metode. Puteti face donatii AICI sau AICI. Daca sunteti administratorul unui website puteti adauga pe site la dumneavoastra unul din bannerele pe care wikipedia le ofera. Bannerele le puteti gasi AICI sau AICI.