Totul despre PC și mai mult de atât!

Virusii scapa de sub control dand nastere unor amenintari informatice total neprevazute

Ciocnirea dintre un virus și un vierme informatic are ca rezultat un hibrid periculos

BITDEFENDER HQ, Ian. 25, 2012 – Virușii infectează accidental viermii informatic pe calculatoarele compromise iar rezultatul este un malware hibrid cu o putere mai mare de răspândire care atacă haotic sistemele utilizatorilor, punându-le în pericol conturile bancare și siguranța datelor într-un mod pe care nici creatorii acestor ameninţări nu l-au putut anticipa.

Un studiu realizat la începutul lunii ianuarie de către Bitdefender a scos la iveală existenţa a peste 40.000 de astfel de hibrizi dintr-un eșantion de 10 milioane de fișiere infectate, adică nu mai puțin de 0,4% din atacurile informatice detectate și verificate de specialiști. Dacă procentul se menține și în cazul celor 65 de milioane de semnături malware estimate la nivel mondial, aproximativ 260.000 dintre acestea ar constitui astfel de combinații periculoase care amenință siguranța calculatoarelor.

“Dacă un astfel de hibrid ajunge pe calculatorul utilizatorului, acesta se va confrunta cu grave probleme de ordin financiar, furt de identitate, sau cu valuri de spam trimise la întâmplare.” susține Loredana Botezatu, E-Threats Analyst Bitdefender, iniţiatoarea studiului acestor speciilor hibride de malware. “Apariția acestor hibrizi marcheză o nouă direcție în lumea amenințărilor informatice, fiind foarte greu de anticipat și de urmărit.”

Deși nu există date mai vechi cu privire la acest tip de amenințări, numărul hibrizilor a crescut în ultimii ani și cel mai probabil vor continua să se răspândească în același ritm cu malware-ul în general, unde Bitdefender estimează o creștere de 17% în 2012.

”Datele indică clar faptul că toți hibrizii cu potențial periculos analizați de către Bitdefender până acum, au apărut accidental. Cu toate acestea riscurile ar putea crește dramatic, dacă infractorii ar începe să creeze propriile variante hibride, sau să distribuie malware modificat special cu scopul de a crea aceste combinații hibride”, a mai adăugat Botezatu.

Bidefender a decis cercetarea acestor hibrizi malițioși după descoperirea unui vierme informatic numit „Rimecud” ca fiind infectat de virusul Virtob, a cărui caracteristică este infectarea de fișiere („file-infector”). Rimecud fură parolele asociate serviciilor de e-banking și de cumpărături online, conturilor de rețelele de socializare sau de e-mail. Virtob, pe de altă parte, facilitează accesarea de la distanță a calculatorului infectat, modifică privilegiile specificate în firewall și își asigură prezența pe sistem injectându-și codul într-un proces esențial pentru sistemul de operare, și anume Winlogon.

“Acum, imaginați-vă aceste două amenințări lucrând împreună pe același sistem infectat,” scrie Loredana Botezatu în raportul publicat pe malwarecity.com. “Acel PC se confruntă cu un malware de două ori mai puternic, cu mai multe centre de comandă și control de la care primește instrucțiuni; mai mult decât atât, avem de-a face cu două „backdooruri” funcționale, două tehnici de atac diferite și mult mai multe metode de răspândire la îndemână. Acolo unde  una eșuează, cealaltă funcționează.”

 

Despre Bitdefender®

Bitdefender este producătorul uneia dintre cele mai performante soluții de securitate a datelor atestate pe plan internațional de către instituții independente de specialitate. Încă din anul 2001, Bitdefender este unul dintre liderii industriei de securitate, dezvoltând tehnologii inovatoare, multiplu premiate la nivel internațional. În fiecare zi, tehnologiile Bitdefender protejează datele a aproximativ 400 milioane de utilizatori individuali și companii.

Recent, compania a primit o serie de recomandări valoroase din partea unor publicații prestigioase din SUA și Europa, printre care ConsumerSearch, Which?, Stiftung Warentest și Taenk. Totodată, tehnologiile antivirus Bitdefender au obținut rezultate superioare în cadrul testărilor specializate organizate de instituții independente de profil, precum AV Test și AV-Comparatives. Mai multe informații despre gama de programe antivirus Bitdefender sunt disponibile pe site-ul companiei. În plus, Bitdefender le pune la dispoziția utilizatorilor platforma Malware City, o resursă completă de informare și formare în domeniul securității informatice.

 

Glosar de termeni
worm = vierme informatic
File-infector = virus
Backdooruri = breşe de securitate
Malware = aplicaţii periculoase

3 Comments

  1. axelluny

    Am tot respectul pentru realizatorii acestui sit,dar informația prezentată mai sus îmi sună cam a reclamă a celor de BIT pe care personal îl consider foarte slab,ca rata de dezinfecție dar și cu multe alarme false.Se precizeză mai sus că această corceală între cele două (virus+vierme) a apărut întâmplător…este o eroare gravă să susții acest lucru.Sunt de acord cu acest lucru în aceeași măsură în care sunt precum că SIDA a apărut întâmplător,gripa aviară,porcină sau bovină la fel de întâplător.Nu există nimic întâmplător decât nivelul cunoștiințelor omenirii într-o anumit moment dat.Întâmplător a ieșit și combinația stuxnet care se presupune că întâmplător a rezolvat și centrala Fukushima.Îmi pare nespus de rău pentru firma bit defender care era romanească dar instrumentul pe care ni-l propune este slab,pentru un utilizator avansat care dorește să dețină el controlul calculatorului personal,și nu acest antivirus să facă numai ce vrea el.Și ca firewall este slăbuț.Personal consider un firewall ca fiind bun doar dacă pune oprire chiar și lui microsoft când vrea să facă un mic control calculatorului,și nu doar programelor care vor sa aibe acces la calculator precum face firewall- ul din bit.Aș avea foarte multe de spus mai ales că acestă combinație amintită mai sus nu este de azi de ieri ci așa cum se precizează,există de mult timp.Pe siturile de crak se precizează clar cum se fac astfel de combinații și nu numai acest lucru ci și cum să faci ca instrumentul fabricat să nu poată fi detectat de un antivirus ca bitdefender.În concluzie noțiunea de securitate implică cultură și experiență informatică,lucruri care se dobândesc în timp și cu acordarea de suficient timp pentru acest lucru.Cel mai dureros este că de foarte multe ori acest lucru nu poate fi apreciat și înțeles de mulți dintre cei care navighează pe internet și astfel devin victime sigure,ale băieților deștepți,…de ce să nu o recunoaștem.

  2. FaraVirusi

    Bun advertorial, frumoasa publicitate, frumosi cei 10 euro pe care i-ati primit pentru a publica acest advertorial.

  3. Andrei

    @FaraVirusi De ce tragi concluzii în necunoștință de cauză? Nu am primit niciun ban pentru acest articol.
    @axelluny Nu contest ce spui tu insa eu personal sunt multumit de produsele bitdefender. Folosesc bitdefender atat pe desktop cat si pe netboook si pana acum nu am avut probleme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© 2024 PC-Config

Theme by Anders NorenUp ↑