Cu toate că există foarte multe softuri necesare doar unui tip de utilizatori ai sistemului de operare Windows, tutuși sunt și programe care nu ar trebui să lipsească din PC-ul niciunui utilizator, fie el home, office, multimedia sau gamer.

În cele ce urmează vă propun o lista a acestor aplicații care (după părerea mea) ar trebui sa fie nelipsite din calculatoarele ce rulează sistemul de operare produs de Microsoft.

 1. Navigator
  Un PC fară internet la acest moment este aproape nefolositor. Tot social-networking-ul e online, e-mailul are nevoie de internet, tot mai multe servicii migrează spre cloud (dovadă fiind și sistemul de operare produs de Google). Așadar avem nevoie de internet. Iar cea mai ușoară cale de a accesa internetul este folosind un browser (sau navigator). Recomandările mele la acest capitor sunt: Mozilla Firefox și Opera.
 2. Soft de securitate (fie el un simplu antivirus sau o suită dedicată securitații).
  Amenințările sunt tot mai variate așa încât securitatea datelor noastre trebuie sa fie și ea foarte importantă pentru fiecare utilizator de Windows. Eu vă recomand produsele Kaspesky si BitDefender (personal folosesc BitDefender Internet Security licențiat).
 3. Program pentru backup
  Siguranța datelor (după cum spuneam și la capitoul de securitate) trebuie să fie un punct de interes pentru toți utilizatorii de Windows. Copia de siguranță (backup-ul) este cea mai sigură metodă de a vă proteja datele împotriva evenimentelor nedorite. Multe suite de securitate au și module pentru backup însă există și programe dedicate copiilor de siguranță precum Drive Image XML și Acronis True Image. După ce creați backup-ul vă recomand sa-l depozitați pe un dispozitiv extern cum ar fi un hard disk sau un stick USB.
 4. Soft pentru FileSharing și File Transfer
  Fie ca doriți să trimiteți un document unui coleg de birou, fie că vreți să împărtășiți pozele din vacanță cu cei apropiați sau vreți sa-i dați un joc gratuit unui prieten veți avea nevoie de un program care să vă ajute. La acest capitol eu vă recomand Dropbox sau un server FTP.
 5. Program pentru manipularea arhivelor
  Oriunde ne-am desfășura activitatea dăm peste tot felul de arhive de care avem nevoie. Așadar nicu un astfel de soft nu trebuie sa lipsească. Recomand WinRar sau 7Zip.
 6. Cititor de fișiere PDF
  Portable Document File este un format extrem de raspândit pe internet fapt pentru care nu înteleg decizia Microsoft de a nu integra un cititor pentru astfel de fișiere în sitemul de operare Windows. Vă recomand Nitro PDF și Foxit Reader.
 7. Programe pentru întreținere
  La un anumit interval temporal Windowsul are nevoie de cateva operațiuni care să-l facă mai rapid în funcționare. Printre aceste operațiuni se numara si curațarea fișierelor temporare, defragmentarea hard diskului și curățarea regiștrilor. Pentru asta eu vă recomand softurile celor de la Piriform: CCleaner și Defraggler.

Lista rămâne deschisă astfel încat dacă considerați că există și alte programe care nu ar trebui să lipsească dintr-un Windows vă invit sa ni le menționați pe rubrica de comentarii și în limita timpului disponibil voi actualiza această listă.