În tutorialul de astăzi o să vă arăt cum putem recupera rapid fişierele stocate pe hard, dacă sistemul de operare nu mai porneşte. Vom avea nevoie doar de CD/DVD-ul de instalare al Windows-ului, de pe care va trebui să bootam şi să urmăm câţiva paşi simpli pe care o să-i vedeţi în acest tutorial. Există o metodă asemănătoare de recuperare a fişierelor în cazul în care sistemul nu porneşte, care presupune utilizarea unei distribuţii de Linux pentru a putea salva fişierele aflate pe hard, pe un dispozitiv de memorie externă cum este stick-ul USB.

Metoda pe care o prezint în acest tutorial este mult mai accesibilă, deoarece majoritatea utilizatorilor de Windows au şi DVD-ul de instalare, pe când o distribuţie Linux trebuie descărcată de pe internet şi arsă pe un DVD (în cazul în care utilizatorul foloseşte Windows şi doreşte să recupereze datele cu o distribuţie Linux).

Pentru început asiguraţi-vă că aveţi la îndemână un stick USB pe care să puteţi stoca datele pe care doriţi să le recuperaţi. Introduceţi acest stick în portul USB, după care introduceţi în calculator DVD-ul de instalare Windows. Asiguraţi-vă că boot-area se va face de pe DVD, în caz contrar va trebui să intraţi în BIOS şi să schimbaţi ordinea de boot.

Primul lucru pe care trebuie să îl faceţi după ce calculatorul boot-eaza de pe DVD este să apăsaţi Repair your computer.

În continuare selectați Troubleshoot .

În fereastra următoare selectați Command Prompt.

Alegem sistemul de operare Windows 10 în continuare.

Se va deschide o fereastra în CMD, în care va trebui să tastăm notepad.exe 

După ce se deschide Notepad, dați click pe File -> Open . În următoarea fereastră care se deschide va trebui să selectaţi All Files în locul marcat cu chenar roşu din imaginea de mai jos. Selectând All Files se vor afişa toate tipurile de fişiere şi astfel veţi putea recupera datele de care aveţi nevoie.

Acum puteţi da browse prin sistem şi aveţi posibilitatea să copiaţi datele din partiţii, după care le puteţi stoca pe un stick USB conectat la calculator (click dreapta pe fișierele care vă interesează și Copy -> după care Paste pe stick-ul USB) . Nu efectuaţi alte acţiuni asupra fişierelor, înafară de copierea acestora pe stick. Dacă veţi încerca să deschideţi un anumit tip de fişier, acesta va fi deschis în Notepad, şi nu va funcţiona.

În cazul în care aţi deschis un fişier în Notepad, e posibil să se blocheze şi va trebui să tastaţi în Command Prompt  taskmgr  pentru a putea lansa Task Manager-ul care vă ajută să opriţi aplicaţia blocată. Dacă  ulterior e nevoie, puteţi tasta din nou notepad.exe în linia de comandă şi se va deschide o altă fereastră Notepad cu care vă puteţi recupera datele, repetând paşii descrişi mai sus.

ATENȚIE !

Este posibil ca în timpul copierii fișierelor pe stick, acea fereastră obișnuită care arată progresul copierii să nu apară. Se va roti doar un cerculeț sau va apărea clasica clepsidră. În acel moment este recomandat să nu mai dați click-uri și să așteptați până reapare cursorul normal, iar atunci copierea e finalizată. De asemenea, pentru a vizualiza pe stick fișierele proaspăt copiate, va trebui să dați click dreapta și un Refresh. Toate acestea se datorează faptului că efectuăm operațiunea dintr-o simplă fereastră de Browse și nu din Windows Explorer-ul propriu-zis.

Sper să aveți cât mai rar nevoie de această modalitate de recuperare a fișierelor, iar în caz că se întâmplă ceva acum știți de ce opțiuni dispuneți cât mai rapid.