Telefonul mobil, cel de pe care probabil că te uiți acum la acest clip video, este pentru mine în multe zile primul obiect pe care pun mâna când mă trezesc și ultimul pe care îl las din mână înainte de culcare. Te regăsești și tu în asta? Tehnologia este peste tot în viața mea și a ta. E bine sau e rău că se întâmplă așa?

Zilele trecute am făcut un experiment. Am petrecut o zi din viața mea fără tehnologie. Mă rog, aproape fără.

Am ales ziua de marți, ca să fie zi lucrătoare plină. Am stabilit că în această zi nu voi folosi laptopul deloc. Telefonul, doar pentru apeluri și mesaje. Fără facebook, youtube, e-mail sau WhatsApp. O zi altfel, mi-am spus.

M-am trezit și după rugăciunile de dimineață am ieșit afară. Am avut o zi cu vreme bună așa că am dat câteva ture cu bicicleta în jurul casei.

Întors acasă am citit câteva zeci de pagini, lucru care nu se mai întâmplase demult. Recunosc că am avut de mai multe ori impulsul să aprind telefonul ca să verific notificările, dar mi-am spus că vreau să îmi duc gândul până la capăt.

Am stat cât de mult am putut cu soția și copiii și am făcut câte ceva prin casă.

Iată câteva concluzii la care am ajuns după această zi:

Nu pierdem nimic esențial dacă nu verificăm notificările de pe rețelele sociale. Știrile importante oricum le afli de la primul om cu care te întâlnești, iar lucrurile esențiale pentru viața ta nu sunt postate pe rețelele sociale. Adesea am avut sentimentul acesta că pierd ceva dacă nu verific acum mailul sau mesajele sau notificările. De fapt nu e așa. Lumea merge înainte și fără confirmarea că eu am văzut ce se întâmplă.

Adunăm forte multe sarcini pe care nu le mai îndeplinim și devenim frustrați. De multe ori ajungeam să scriu liste cu lucrurile pe care îmi doresc să le fac când voi avea timp, dar nu le mai făceam niciodată pentru că tehnologia are darul de a te face să simți că nu ai timp, că el trece repede pe lângă tine, că se întâmplă o mulțime de lucruri în jurul tău și tu rămâi în urmă. Te simți strivit când vezi cât de mare e lumea online, cât de multe facilități oferă și cât de puțin reușești tu să cuprinzi. Dar de fapt, când închizi ecranul realizezi că tu ești același și lucrurile pe care îți dorești să le faci și care te împlinesc sunt aceleași. Iar dacă nu treci la treabă și nu le scoți din amânare, nu vor dispărea frustrările și complexele că nu ești bun de nimic. Așadar, când ne ocupăm de lucrurile urgente să le uităm pe cele esențiale.

O zi fără tehnologie a fost altfel. Totul mai limpede, mai lipsit de împrăștiere, mai natural și cred că mai sănătos. Aș putea rezista așa? Realist vorbind, nu cred. Suntem extrem de conectați zilele astea. Tehnologia e foarte prezentă în viața noastră. Să renunțăm complet la ea nu cred că putem.

Ce pot spune totuși, este că avem nevoie de discernământ. Tehnologia este o unealtă. Poate fi bună și rea. Cheia este măsura. Să nu abuzăm de ea. Încearcă și tu să trăiești măcar o zi fără tehnologie și scrie-mi care a fost experiența ta.