Internetul este o retea foarte mare de calculatoare care conecteaza intre ele milioane de retele mai micidin intreaga lume. La reteaua de internet pot fi conectate toate tipurile de calculatoare. Toate calculatoarele conectate la internet pot face schimb de informatii intre ele.

arpanet
sursa imagine

Stramosul internetului este reteaua ARPANET (Advanced Research Projects Agency NETwork), dezvoltata in cadreul Departamentului de Aparare al SUA prin anii 1960. Initial ARPANET era destinata cercetarii si invatamantului iar incepand cu 1990 a fost deschisa pentru toata lumea. In 1992 retelei i s-a adaugat si serviciul World Wide Web (www). Un pas important in dezvoltarea sa, s-a facut in 1994 prin adaugarea protocolului de retea IPng (IP next generation) pentru transmiterea de date, voce si imagini care asigura securitatea informatiei.

arpanet1
sursa imagine

In 1977, la reteaua ARPANET s-a adaugat serviciul de posta electronica, iar in 1983 – protocolul NCP (Network Control Protocol) a fost inlocuit de protocolul TCP/IP (Transmission Control Protocol / Internet Protocol) care permite interconectarea unor retele diferite, atat de tip LAN cat si de tip WAN.

Reteaua de internet s-a dezvoltat foarte repede, ajungandu-se ca, in 1997, peste 134 de tari sa fie conectate la ea. Si numarul calculatoarelor conectate a crescut considerabil. Daca in 1983 erau conectate doar 562 de calculatoare, in 1994 erau 221.700 de calculatoare iar in 1997 s-a ajuns la 16.146.000 de calculatoare.

Aceasta retea uriasa de calculatoare nu este controlata de nici un guvern sau organizatie si nu exista un administrator sau supervizor unic al retelei. Sunt controlate de proprietarii lor numai retelele individuale conectate la internet.

In anul 2007 in Romania numarul de conexiuni broadband era de 1.769.300

Iata si o imagine care ne prezinta cateva statistici ale internetului intr-un mod grafic.

internet
OnlineSchools