Totul despre PC și mai mult de atât!

Cum se programeaza oprirea si repornirea automata a calculatorului pe Linux

Salut, in tutorialul video de astazi o sa va arat cum se programeaza oprirea si repornirea automata a calculatorului pe Linux. Multi dintre voi lasati calculatorul pornit din diferite motive, il programati sa execute anumite task-uri, insa dupa ce acele task-uri sunt executate, calculatorul va ramane tot pornit iar voi nu mai sunteti langa el ca sa il puteti opri. Acest lucru are dezavantajele lui deoarece daca calculatorul ramane pornit fara nici un rost, acesta va consuma energie electrica, iar mie personal nu prea imi convine asa ceva.

Tocmai din aceasta cauza mi-am propus sa fac acest tutorial in care sa va arat cum puteti programa calculatorul sa se opreasca sau sa-si dea restart in mod automat. Pentru acest lucru va trebui sa folosim 3 comenzi pe care le vom introduce in terminal.

Prima comanda  sudo shutdown +20 , unde 20 reprezinta intervalul de timp exprimat in minute dupa care calculatorul se va opri. Deci dupa ce vom tasta aceasta comanda in terminal si vom introduce parola, din acel moment, dupa ce vor trece cele 20 de minute, calculatorul vostru se va opri. Bineinteles ca in loc de 20, voi puteti pune cate minute doriti, eu am pus 20 doar in scop demonstrativ.

Urmatoarea comanda  sudo shutdown -r +20  ne programeaza repornirea automata a calculatorului dupa 20 de minute, in exemplul dat de mine. Daca tastati in terminal una dintre cele doua comenzi descrise mai sus, si intre timp va razganditi si nu mai doriti ca sistemul dumneavoastra sa-si dea restart sau sa se opreasca automat, atunci puteti anula ambele planificari cu ajutorul comenzii  sudo shutdown -c . Acestea fiind spuse, eu va invit sa urmariti tutorialul video de mai jos, acolo veti intelege cum functioneaza totul mult mai bine.

Vizionare placuta!

3 Comments

  1. axelluny

    Cred ca a-ți avut ceva probleme tehnice deoarece constat ca au dispărut comentarii.A-ți apelat la backup?

  2. virus2009

    nu am avut nici un amestec in asta , pe cuvint, ;)

  3. Alexandra

    constat ca se inchide doar monitorul nu si unitatea. am o unitate hp care se baga in priza separat, am inteles ca era folosita ca baza de date pt calculatoare pe care se rulau mai demult programe de grafica sau oricum sofisticate si necesitau o unitate calumea. folosind aceasta metoda pe linux mint imi inchide doar monitorul , dar unitatea ramane activa, insa pentru a folosi monitorul trebuie sa inchid manual unitatea si sa ii dau repornire sistemului, cum se procedeaza in mod normal. Care este defapt problema? Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© 2024 PC-Config

Theme by Anders NorenUp ↑