Am vorbit în articolul trecut despre cum alegi numele site-ului și serviciul de găzduire. Astăzi mergem mai departe și te invit să vorbim despre platforma pe care va rula site-ul tău.

Orice site de conținut (adică un site pe care plănuiești să scrii regulat) are nevoie de o platformă pe care să ruleze și care să te ajute în administrarea conținutului (a articolelor pe care le scrii).

Cele mai populare astfel de platforme (CMS-uri li se mai spune) sunt WordPress, Joomla și Drupal. Am avut de-a face cu toate trei așa că îți spun impresiile mele.

Recomand cu căldură WordPress dacă vrei simplitate. Cred că este cel mai ușor de folosit dintre toate. Îl instalezi și apoi totul devine evident. Să adaugi articole este o joacă de copil. Să pui poze sau clipuri video e la fel de simplu. WordPress este și foarte ușor de adaptat nevoilor tale. Găsești pe internet mii de teme care pot face site-ul sau blogul tău să arate exact cum îți dorești. Apoi dacă ai nevoie de vreo funcționalitate în plus sunt în directorul de pluginuri alte mii de extensii fiecare făcând ceva anume. Am scris și eu aici despre 7 pluginuri pe care le instalez pe toate site-urile mele WordPress, dar și despre 20 de pluginuri pe care să nu instalezi niciodată pe WordPress.

WordPress mai are și avantajul că poate fi pus în limba română. Există o comunitate destul de numeroasă  de români pasionați de WordPress care traduc  platforma, temele și pluginurile. Și să știi că este un lucru important și acesta. Dacă ai un site în limba română și tema este în engleză nu arată foarte profesionist.

Despre cum se descarcă și cum se instalează WordPress am scris și filmat aici: https://pc-config.info/cum-se-instaleaza-wordpress/

Platforma Joomla este destinată mai ales site-urilor. Nu prea poți face blog pe Joomla, decât dacă te chinui. Este mai complex Joomla, dar și mai întortochiat. L-am folosit câțiva ani, dar am hotărât să trec la WordPress pentru că de multe ori îmi prindeam urechile încercând să modific ceva. Se poate adapta și Joomla, dar nu e atât de intuitiv ca WordPress. Ca să nu mai vorbim despre faptul că baza de resurse WordPress este mult mai mare (adică atunci când vei avea o problemă ai mai multe șanse să găsești rezolvare dacă ești pe WordPress decât dacă folosești Joomla).

Despre cum se descarcă și cum se instalează Joomla am scris și filmat aici: https://pc-config.info/cum-se-face-un-site-pe-platforma-joomla

Drupal este pentru altceva. Dacă plănuiești să-ți deschizi un portal foarte mare unde să adaugi mii de articole, Drupal este soluția. Nu mă voi referi foarte mult la el. Este bine totuși să știi că există, iar dacă ești pe punctul de a deschide un mare portal sunt sigur că nu vei face asta de unul singur.

Așadar discuția referitoare la CMS-uri se reduce la a stabili ce vrei să alegi între WordPress și Joomla. Dacă vrei să faci un blog sau un site în modul cel mai simplu eu recomand WordPress. Dacă știi că vrei un site și îți pac lucrurile mai complicate, atunci poți alege Joomla. Orice ai alege în final ceea ce contează cel mai mult este conținutul. Despre asta vom vorbi în episodul următor.