Cred că am luat cu toții la un moment dat acest virus care transformă toate folderele și fișierele de pe stick sau de pe hard disk-ul extern în shortcut-uri. Chiar dacă informația nu se șterge, nu o poți accesa până nu scap de el. Plus că se răspândește foarte repede, ceea ce-l face și mai enervant. Odată infectat un stick, va infecta și calculatorul în care îl pui, care la rândul său va infecta toate celelalte disk-uri externe pe care le vei introduce.

Ca să scapi de el, cel mai bine este să faci o devirusare completă la PC și la stick. Despre ce este și cum se face o devirusare am scris AICI și AICI.

Dacă nu ai timpul necesar pentru o scanare completă, măcar scanează stick-ul cu Malwarebytes Anti-Malware, un soft gratuit pe care îl puteți descărca de AICI.

După ce ai scanat stick-ul mergi în Start > Run > CMD și OK. Vei intra astfel în linia de comandă (Command Prompt). Aici scrii attrib -h -r -s /s /d g:\*.* (înlocuiești g cu litera corespunzătoare stick-ului tău). După aceasta aștepți până apare o nouă linie în CMD. Acum vei putea accesa fișierele tale.

shortcut-virus

Pentru o protecție și mai bună a stick-urilor îți recomand să imunizezi toate dispozitivele tale de stocare externe cu BitDefender USB Immunizer.