Când un telefon Samsung care rulează Android nu mai vrea să funcționeze (nu se mai deschide sau se blochează în ecranul de bootare) una dintre puținele soluții (ca să nu ajungeți la service și să dați bani pentru reparație) este să instalați din nou ROM-ul oficial (sistemul de operare).

Eu pentru exemplificare am folosit un telefon Samsung Galaxy S II Plus care se bloca în imaginea de boot.

Pentru asta avem nevoie de ROM-u oficial care poate fi descărcat de aici: http://www.sammobile.com/firmwares/ (accesați link-ul, căutați modelul dumneavoastră, vă faceți un cont gratuit pe site, alegeți varianta de ROM și descărcați).

Mai avem nevoie și de un program care se numește ODIN și poate fi descărcat de aici: http://odindownload.com/.

În final ne mai trebuie driverele pentru dispozitivul nostru. Pentru asta, instalați ultima versiune de Samsung Kies și ele se vor instala automat. Samsung Kies poate fi descărcat de aici: http://www.samsung.com/ro/support/usefulsoftware/KIES/.

Ca să trecem la treabă deschidem mai întâi programul ODIN (click dreapta pe executabilul dezarhivat și apăsăm pe run as administrator) și inserăm în el imaginea de ROM (pe care am dezarhivat-o în prealabil). Această imagine va fi inserată folosind butonul AP.

instalare-rom-oficial-samsung-2

Acum trebuie să introducem telefonul în modul download. Pentru asta, scoatem bateria, o punem la loc și ținem apăsat simultan tastele Power, Volum down și Home. Ne apare un ecran în care trebuie să apăsăm tasta Volum Up pentru ca telefonul să intre în download mode.

samsung-download-mode

Acum mergem în ODIN și dacă telefonul e recunoscut apăsăm Start (dacă calculatorul nu vă recunoaște telefonul încercați să dați un restart, sau să puneți telefonul în alt port sau să folosiți un alt cablu de date). Va dura câteva minute, iar apoi telefonul se va restarta. După restart el va fi ca atunci când l-am scos din cutie. Vom parcurge pașii de configurare și gata. Mult succes!