Cand alegi ce smartphone vei cumpara, automat alegi si platforma sau sistemul de operare (OS) pe care va rula device-ul tau. Acest aspect software este cel mai important intrucat OS-ul este creierul care determina tot ce va putea smartphone-ul tau.

Principalele sisteme de operare disponibile la ora actuala sunt: Android, iOS, Windows Phone, Symbian si BlackBerry OS fiecare cu plusurile si minusurile lui.
…..
…..

….. …..

Iata cateva caracteristici ale fiecarei platforme disponibile:

Android
Este cel mai popular sistem de operare la ora actuala, fiind intalnit pe foarte multe telefoane de la foarte multi producatori. Deasemenea ofera foarte multe posibilitati pentru utilizator datorita numarului urias de aplicatii disponibile in Android Market.
Acest sistem de operare este dezvoltat de Google ceea ce inseamna ca are o buna sincronizare cu serviciile Google. Un alt punct forte este acela ca exista telefoane cu Andriod pentru toate gusturile si mai ales pentru toate buzunarele.

Recomandarile noastra in materie de telefoane Android sunt LG Optimus One (pentru cei cu buget limitat) si Samsung Galaxy S II.

Apple iOS
Probabil ca este cel mai usor de folosit sistem de operare diponibil la ora actuala. Acest sistem de operare ruleaza doar pe iPhone (probabil cel mai cunoscut smartphone). Exista sute de mii de aplicatii in App Store care va pot ajuta sa aveti iPhone-ul asa cum vi-l doriti.
Recomandrea noastra este categoric iPhone 4

Windows Phone
Este sistemul de operare ideal pentru cei care utilizeza des functiile Office intrucat vine cu Office Mobile (ce contine modulele Word, Excel si Powerpoint) care iti permite sa vizualizezi si editezi direct de pe telefon documente.
Noul sistem de operare de la Microsoft aduce si o interfata noua si intuitiva intrucat concentreaza continutul in zone principale (poze, contacte, jocuri, muzica& video etc.) ceea ce confera o mai mare usurinta in utilizare.
Totodata smartphone-urile cu Windows Phone integreaza aplicatii precum Fcebook, Windows Live, Windows Marketplace sau Zune music player.
Telefonul cu Windows Phone 7 pe care il recomandam este HTC 7 Trophy

…..

Symbian
Vei gasi acest sistem de operare instalat pe majoritatea telefoanelor Nokia, dar si pe unele telefoane de la alti producatori. Ultima versiune, Symbian 3, ofera o mai buna functionalitate, el fiind intalnit pe Nokia N8, varful de gama de la producatorul finlandez. Telefoanele cu Symbian sunt recunoscute pentru capacitatile multimedia peste medie, unele fiind capabile sa inregistreze video HD. Deasemenea smartphone-urile Symbian ofera navigatie GPS gratuita cu Ovi Maps, iar in magazinul oficial (Ovi Store) veti gasi peste 10.000 de aplicatii cu care sa va imbunatatiti telefonul.
Recomndarea noastra in materie de Symbian este Nokia N8, Nokia E72 si Nokia E52.

BlackBerry OS
Cel mai important aspect la acest sistem de operare este probabil serviciul de e-mail securizat si posibilitatea de a folosi mesageria instanta gratuit intre telefoanele BlackBerry. Totusi pe langa aceste servicii, BlackBerry OS 6 iti ofera si foarte multe functii multimedia.
Un smartphone BlackBerry recomandat este BlackBerry 9800 Slider Torch