Astăzi telefoanele mobile îndeplinesc multe funcții pentru care, altfel, am avea nevoie de un alt dispozitiv. Aparatul foto, MP3-player-ul, radioul toate sunt încorporate în telefonul mobil. Chiar și reportofonul, dar…

Când vrei să faci o treabă serioasă tot la un gadget dedicat ajungi. Nu poți face fotografii profesionale cu telefonul mobil. Dacă ești audiofil nu poți asculta muzică la telefon. La fel, dacă vrei să faci un interviu adevărat nu poți merge la cineva să-i pui telefonul la gură ca să vorbească. Și atunci ajungem să avem nevoie de un reportofon. Variante sunt multe pe piață cu prețuri de la 200 până la 3.000 de lei. Iată câteva criterii care să ne ajute în decizie:

Mono sau stereo

Când ne decidem asupra unui reportofon, în primul rând este nevoie să vedem câte microfoane are. Dacă are unui singur înseamnă că e mono și vom avea un singur canal de înregistrare. Dacă sunt două e stereo astfel încât va capta diferit stânga dreapta (se recomandă să fie stereo). Am văzut reportofoane care au trei microfoane (de exemplu acest model) obținând astfel un sunet 3D.

Formatele de înregistrare pe care le suportă

Majoritatea reportofoanelor înregistrează MP3. Acesta este cel mai răspândit format, cel mai folosit și cel pe care îl recomand și eu. Există reportofoane care înregistrează și în alte formate precum WAV, WMA, PCM, etc. Oricum, formatul cel mai echilibrat de înregistrare este MP3, 192 kbps, stereo. Dacă reportofonul pe care puneți ochii suportă acest format atunci este în regulă.

Capacitatea de înregistrare

Aici mai toate reportofoanele de astăzi suportă zeci de ore de înregistrare. Unele se duc spre sute sau chiar mii (cele care au suport pentru card de memorie). Cred că nu e un indicator foarte relevant. Orice reportofon am alege va putea înregistra mai mult decât am putea noi avea nevoie.

Bateria

Nici aici nu cred că trebuie să ne facem probleme. Fie că folosesc baterii normale (AA sau AAA), fie că au bateria încorporată, reportofoanele de astăzi rezistă foarte mult cu un set de baterii/o reîncărcare. Poate merită să vedem (în cazul celor care au bateria încorporată) în cât timp se încarcă. De exemplu, am văzut un reportofon Sony care după 3 minute de încărcare era capabil să înregistreze o oră. Mi se pare foarte bine.

Conectivitatea

Aici este important să putem conecta reportofonul la calculator (așadar să aibă USB), să putem conecta măcar un microfon extern sau un cablu jack dintr-un mixer (adică să aibă măcar un jack de 3.5 pentru intrare) și să putem scoate sunet din el către o boxă externă sau către căști (adică încă un jack 3.5 pentru ieșire).

Un punct în plus au la acest capitol reportofoanele care dispun de difuzor ca să poți asculta imediat ce ai înregistrat.

În final prețul. Dacă ce cauți tu este un reportofon cu care să înregistrezi cursurile la facultate, să iei notițe audio sau să faci interviuri atunci un buget de 400 de lei este suficient pentru îndeplinirea acestor sarcini. Însă în cazul în care ai ambiții de profesionist și vrei să înregistrezi concerte sau melodii cântate de formații în aer liber sau să captezi sunet pentru o filmare pretențioasă atunci bugetul trebuie să crească spre 1600 de lei.

Recomandările mele de produs sunt trei:

Sony ICDUX560B este un model excelent pentru cei care nu fac chiar o afacere din înregistrările audio, dar care au expectanțe ridicate de la materialele pe care le produc. Acest reportofon oferă suficient de multe funcții și formate încât să fie de ajutor chiar și unui reporter radio.

Olympus DM-650 este un produs semi-profesional care dispune de trei microfoane. Este recomandat jurnaliștilor și celor care lucrează individual cu vocea. Nu este chiar cea mai bună opțiune pentru a înregistra mai mulți oameni care cântă sau vorbesc deodată.

Marantz Professional PMD 620 MK2 este opțiunea pentru profesioniști care au nevoie de calitate și precizie maximă.