Totul despre PC și mai mult de atât!

Cum activam si cum configuram firewall-ul in Linux

Salut, in tutorialul video de astazi o sa invatam cum sa activam si sa configuram firewall-ul din Linux. Pentru cei care nu stiati, pe Linux firewall-ul vine de baza dezactivat, asa ca pentru a-l putea folosi suntem nevoiti sa il activam. Pe Linux Mint, distributia folosita de mine pentru tutorialele video legate de Linux, firewall-ul se gaseste accesand Menu ==> Toate ==> Firewall configuration. Daca voi pe alte distributii de Linux nu gasiti firewall-ul intr-o zona asemanatoare cu cea indicata de mine, atunci va trebui sa verificati daca acesta este instalat, in caz contrar va trebui sa il instalati. Pentru a face acest lucru, vom deschide Gestionarul de Programe in cazul in care aveti Linux Mint, sau Ubuntu Software Center daca folositi Ubuntu si in casuta de cautare din dreapta vom scrie „gufw”, fara ghilimele. Ne va gasi firewall-ul care are numele Gufw iar daca acesta este bifat inseamna ca este instalat, daca nu e bifat va trebui sa-l instalati voi apasand butonul Instalare. Dupa ce va asigurati ca aveti instalat firewall-ul, acesta necesita activare. Puteti activa firewall-ul in doua moduri. Fie tastati in terminal comanda  sudo ufw enable  si firewall-ul se va activa, fie il activati din interfata grafica bifand casuta din dreptul butonului Activare. Daca doriti sa aflati starea in care se afla firewall-ul, tastati in terminal  sudo ufw status  si o sa va apara un mesaj care va anunta cu privire la statusul firewall-ului, daca este activat sau dezactivat. De asemenea cu ajutorul comenzii  sudo ufw disable  veti putea dezactiva firewall-ul din terminal. Acum ca am clarificat aceste lucruri, urmeaza sa configuram firewall-ul, insa ce urmeaza mai departe va las sa aflati singuri din tutorialul video de mai jos.

Vizionare placuta!

14 Comments

 1. valy

  Salut!Un firewall foarte bun pentru nivelul nostru si pentru ce ne trebuie.Eu unul il folosesc fara gufw care este practic interfata la ufw (uncomplicated firewall) asta pentru a fi mai usor de setat permisiunile la programe,porturi si torente insa eu unul inainte de a activa ufw am mai introdus o comanda din terminal si anume sudo ufw default deny si asta fiind recomandarea de aici https://help.ubuntu.com/community/UFW si dupa cum se vede din documentatie sa tastezi in terminal setarile pentru porturi s.a.md. este destul de „necomestibil” asa ca gufw ramane cea mai buna modalitate de a beneficia de acest firewall :)

 2. dan

  Interesant acest tutorial.Nu stiti merge sa instalam pe linux adobe photoshop fiindca pe windows il folosesc des si poate exista o versiune pentru Linux dar eu nu am gasit-o inca.

 3. Moldovan Dragos

  Pentru photoshop ai o alternativa gratuita pe Linux, si anume Gimp.

 4. dan

  Mulțumesc pentru răspunsul atât de prompt acum îl voi instala.Eu folosesc Ubuntu 11,04.Iar aceste sisteme de operare de pe care postez comentarii sunt virtuale.Ar trebui sa prezentați și virtual box pentru linux într-un tutorial pentru cei care nu se pot lasă definitiv de windows pentru ca poate au pe windows unele programe care nu sunt încă pe linux.

 5. Moldovan Dragos

  Nu consider necesar un tutorial despre virtual box pe linux, deoarece procesul de instalare este asemanator cu cel prezentat de mine in tutorialul in care am instalat acele programe pe linux. Pur si simplu descarcati de AICI virtual box pentru linux si il instalati asa cum am aratat in tutorialul dedicat instalarii programelor pe linux.

 6. pc204060

  Nu stiu de ce mie nu imi ramane activat, pur si simplu cand ies din program se dezactiveaza automat :(

 7. Moldovan Dragos

  Ciudat. Incearca sa il activezi din terminal, poate merge asa.

 8. virus2009

  @ dan
  merge acel adobe photoshop instalat si pe ubuntu sau aici daca doresti
  Ai nevoie sa instalezi acel wine si playonlinux , instalarea o faci aceasta ordine , cu acest playonlinux vei putea avea adobele tau functional 100% ca si in windows , bafta

 9. virus2009

  sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-wine/ppa

  sudo apt-get update

  sudo apt-get install wine

  ……………………………………………………………………………………………..

  wget -q „http://deb.playonlinux.com/public.gpg” -O – | sudo apt-key add –

  sudo wget http://deb.playonlinux.com/playonlinux_maverick.list -O /etc/apt/sources.list.d/playonlinux.list

  sudo apt-get update

  sudo apt-get install playonlinux

  astfel vei avea mereu ultina versiune la cele 2 softuri

 10. dan

  Ce imi recomandati Linux Mint 9 Isadora sau Mint 11 Katia?

 11. Moldovan Dragos

  Mie personal nu mi-a mers mint 11 dupa instalare, asa ca am incercat mint 9 care a mers si pe care il folosesc si acum. E versiune stabila si primeste suport pana in aprilie 2013

 12. dan

  Am instalat linux mint 11 pe o alta partitie s-a instalat fara nici o problema dar nu ma pot conecta la internet.De ce?Am facut conexiunea la fel cum o fac pentru ubuntu si nimic.am net de la RDS.Acum mi l-am instalat si pe virtual box iar aici am net.

 13. virus2009

  dan merge sa il faci si pe 11 , uite-te in aceasta captura http://informatii-it.ro/wp-content/uploads/2011/06/Captur%C4%83-ecran.png , la serviciu nu scrii absolut nimic , sau incearca prin terminal
  $ sudo su
  # pppoeconf
  cind vei intimpina acel dialog in care sa pui user stergi cuvintul „user” , il pui pe cel dat de la rds , parola si pina la capat dai enter , si totul sa rezolvat , bafta

 14. Dan

  Salut, am Linux Mint 18 și nu pornește Firewall Config. din interfata grafică. Dau clic și nu se întimplă nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© 2024 PC-Config

Theme by Anders NorenUp ↑