Prezența online este esențială pentru o afacere mai ales când aceasta este la început de drum și vrea să se dezvolte. De aceea website-ul este unul dintre primele lucruri pe care le ia în considerare orice antreprenor la început de drum.

Astăzi vreau să vă povestesc pe scurt care sunt principalele costuri pe care le implică un website.

1. Numele de domeniu

Adică adresa de internet: www.afacereata.ro. Când vrei să faci un site primul lucru pe care este nevoie să-l ai în vedere este cumpărarea unui nume de domeniu. Există mai multe tipuri de extensii pentru domeniu: .ro, .com, .net, .info, etc. Prețurile sunt diferite în funcție de extensia aleasă și perioada pentru care este înregistrată. Ca idee, un domeniu .ro costă între 7 și 15 euro/an, în funcție de locul de unde îl cumperi.

2. Găzduire sau hosting

Al doilea lucru important la care trebuie să te gândești este locul din internet unde vei depozita website-ul tău. Nu poți să îl ții la tine în calculator așa că probabil îl vei pune pe un server de găzduire. Prețul hostingului variază foarte mult în funcție de dimensiunea website-ului și de traficul pe care acesta îl va avea. Cu cât site-ul va fi mai accesat, cu atât resursele pachetului de găzduire trebuie să fie mai generoase, iar costul va fi mai ridicat. Ca idee, un website care are câteva sute de vizitatori pe zi poate fi găzduit fără probleme într-un cont de găzduire care să nu coste mai mult de 5 euro/lună.

3. Platforma și aspectul site-ului.

Există site-uri de prezentare, portaluri, magazine online, portofolii de produs și multe alte tipuri de site. În funcție de cât de complexe sunt nevoile tale într-atâr de mult crește sau scade prețul final al site-ului. Poți face un site cu 200 de euro sau dacă ai nevoie de ceva foarte complex poți ajunge și la un cost de 1000 de euro pentru realizarea website-ului.

4. Suportul și mentenanța

Dacă nu ești foarte priceput în ceea ce privește website-urile probabil vei avea nevoie ca cineva să adauge sau să modifice conținut de pe site când este cazul, să face backup (copii de siguranță), să monitorizeze statisticile și să remedieze eventualele probleme care apar. Așadar ia în calcul și aproximativ 100 de euro pe lună costuri de mentenanță pentru website-ul tău.

5. Promovare

Acum că ai un website funcțional probabil că îți dorești ca toată lumea să afle despre el. Ei bine, pentru asta va trebui să îl promovezi. Cele mai populare metode sunt Google Ads și Facebook Ads. Practic vei face reclamă site-ului tău către un public țintă foarte bine stabilit (de exemplu, bărbați de 30 de ani care trăiesc în București) prin intermediul Google și Facebook. Pentru asta ai nevoie de un buget proporțional cu numărul de oameni la care vrei să ajungă anunțul tău. Așadar ia în considerare măcar 100-200 de euro și pentru aceste servicii.

În final tragem linie și adunăm. Te costă între 450 și 1400 de euro să ai un site complet funcțional care să îți promoveze afacerea.

Dacă ești în căutarea unei firme care face website-uri noi recomandăm Web Creator, o firmă românească despre care știm sigur că oferă servicii profesionale pentru crearea și promovarea website-ului tău.