Dacă ești creștin ortodox, iată câteva aplicații de calitate pe care poate ai vrea să le ai în telefon.

Biblia Ortodoxă – este aplicația care face disponibilă pe telefoanele Android Sfânta Scriptură. Textul este preluat din Biblia tipărită cu aprobarea Sfântului Sinod în timpul Patriarhului Teoctist. Aplicația este împărțită în două: Vechiul Testament și Noul Testament. În timp ce citești, poți mări sau micșora dimensiunea textului și poți adăuga semne de carte la care să revii mai târziu. De asemenea există o opțiune prin care poți sări direct la un anumit capitol dintr-o carte. Aplicația reunește cele 53 de cărți ale Vechiului Testament și cele 27 de cărți ale Noului Testament.

Calendar Ortodox – Sunt mai multe aplicații pentru calendarul ortodox. Eu personal folosesc aplicația realizată de un sucevean care în Google Play apare cu numele de fvciprian. Am ales această aplicație pentru că este intuitivă (se deschide automat la ziua curentă), poți căuta ușor prin ea și are toate informațiile de care ai nevoie: post, zile nelucrătoare, sărbători cu cruce roșie, Sfinți români, indicații detaliate pentru duminici, etc. Singurul neajuns pe care îl găsesc este faptul că nu pot vedea calendarul decât pe anul în curs.

Carte de rugăciuni – La acest capitol recomand aplicația realizată de Valer Bocan care reproduce textul cărții de rugăciuni editată de Schitul românesc Lacu din Muntele Athos. Este o aplicație realizată cu mare grijă (eu nu am găsit vreo greșeală de text), care arată bine, și care pur și simplu funcționează. Ai cuprinsul în partea stângă, poți căuta ce rugăciune te interesează, poți redimensiona textul și poți crea favorite pe care mai apoi le accesezi direct dintr-un meniu special.

Psaltirea – după informațiile mele, psaltirea este cea mai folosită carte de cult. Acum, ea este disponibilă și pe Android. La fel ca în cazul calendarului și pentru Psaltire există mai multe aplicații. Eu recomand aplicația realizată tot de Valer Bocan, tot după un text diortosit la Schitul Lacu. Aplicația este foarte asemănătoare cu cea pentru cartea de rugăciuni, având cam aceleași funcții. Psalmii îi găsești și pe internet pe multe siteuri, și în Biblie, dar această aplicație are avantajul de a fi disponibilă chiar și atunci când nu ai internet și organizează psalmii în catisme pentru o lectură mai facilă.

Acatistier – din aceeași colecție de aplicații ortodoxe realizate de Valer Bocan face parte și acatistierul, o aplicație la fel de îngrijită, care are aceleași funcții și care îți dă posibilitatea să citești mai multe acatiste. Iată câteva dintre acatistele pe care le conține: Acatistul Sfantului Duh, Acatistul Sf. Maria Egipteanca, Acatistul Sf. Ioan Rusu, Acatistul Sf. Xenia din Sankt Petersburg, Acatistul Sf. Gherasim Kefalonitul, Acatistul Sf. Serafim de Sarov, Acatistul Sf. Mucenite Fevronia, Acatistul Sf. Ioan de Kronstadt, Acatistul Sf. Teodora de la Sihla, Acatistul Sf. Apostol Simon Zilotul, Paraclisul Sf. Mucenite Agata.

Viețile Sfinților – O carte extrem de folositoare unui creștin este colecția Viețile Sfinților. A fost tipărită dea-lungul timpului în fel de fel de variante. Iată că acum a fost „tipărită” și în varianta pentru Android. Găsiți aici viețile sfinților așa cum se află ele în Proloage plus o serie de vieți de sfinți recent canonizați (cum este de exemplu Viața Sfântului Ștefan cel Mare). Îmi place în această aplicație faptul că se deschide acolo unde ai rămas, faptul că poți să mergi dintr-un singur tap la ziua curentă și faptul că îți spune la începutul textului timpul estimativ de citire.

Basilica – pentru știri din lumea ortodoxă eu recomand siteurile Doxologia și Basilica. Al doilea are și aplicație Android. În aplicație știrile sunt așezate pe categorii și se actualizează la fiecare deschidere. Avem la dispoziție o iconiță pentru căutare și o secțiune pentru calendar unde fiecare zi apare cu icoana ei.

Radio Trinitas – pentru a asculta pe telefoanele Android radioul Patriarhiei Române avem la dispoziție aplicația dedicate Radio Trinitas. Aplicația este extrem de simplă. Avem doar butonul de play și stop și o bară pentru volum. Îmi place la această aplicație că nu utilizează prea mult trafic de date pentru a asculta Radio Trinitas. De asemenea, mi se pare util faptul că aplicația rulează și cu ecranul stins.

ITO 2017 – Aplicația dedicată Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși care va avea loc anul acesta la Iași în perioada 1-4 septembrie. Aplicația a fost lansată acum câteva zile și oferă tinerilor care vor participa, dar nu numai, informații relevante despre eveniment și despre tema acestuia: „Tânărul în căutarea libertății”.

Mai știi și alte aplicații ortodoxe de calitate? Tu pe care le-ai folosi?