Sunt multe soluții gratuite prin care poți obține o căsuță poștală electronică. De la soluții mai puțin cunoscute ca GMX sau ProtonMail până la binecunoscutele Yahoo Mail și Gmail. Și în mod firesc apare întrebarea: pe care să îl aleg? Care e mai bun? Iată o listă cu patru variante din care poți alege pe cea care ți se potrivește mai bine.

1. Outlook Mail

Soluția oferită de Microsoft este ce pe care eu o folosesc cel mai des. De ce? Pentru că mi se pare mai limpede structurată, mai arătoasă și mai elegantă. Cel puțin asta este percepția mea. Orice cont gratuit pe outlook.com îți aduce o adresă de e-mail, 5 GB spațiu de stocare în cloud, serviciu pentru calendar, agendă și acces gratuit la serviciul Microsoft Office Online. De asemenea la pachet poți obține și o aplicație pentru telefon prin care să sincronizezi e-mailurile, calendarul și agenda și ai acces la un serviciu prin care poți face liste (de cumpărături, activități, idei, etc.) într-un mod foarte plăcut.

Toate acestea plus faptul că am găsit disponibilă adresa de e-mail care mă interesa, m-au determinat să aleg Outlook Mail ca principala mea soluție pentru poșta electronică.

2. Gmail

Când vorbești despre e-mail nu poți face abstracție de Gmail, propunerea celor de la Google. Principalele avantaje ale Gmail sunt legate de spațiul de stocare de 15 GB, integrarea nativă cu telefoanele care rulează Android și mulțimea de servicii conexe la care poți avea acces doar dacă ai o adresă de Gmail. Bineînțeles că am și eu o adresă de Gmail, dar nu o folosesc atât de mult ca cea de Outlook. Poate și pentru că interfața nu este chiar pe gustul meu.

3. Yahoo Mail

În ordine cronologică, Yahoo Mail este prima soluție pentru poștă electronică de care am auzit și prima pe care am folosit-o. Se întâmpla în vremea în care în România toată lumea folosea Yahoo Messenger. Între timp Yahoo Mail a ajuns pentru mine doar căsuța în care vărs mesajele spam și adresa pe care o folosesc atunci când vreau să creez un cont pe un site care știu sigur că va începe să-mi trimită tot felul de e-mailuri promoționale. Chiar dacă se laudă cu 1 TB spațiu de stocare pentru e-mailuri, totuși soluția de la Yahoo am observat că este cea mai lentă când vine vorba de a trimite sau de a primi un e-mail. Cel puțin așa am constatat eu pe pielea mea.

4. ProtonMail

O soluție pe care o explorez de puțin timp este cea de la ProtonMail. Această opțiune a fost creată în special pentru cei care țin mult la securitate datelor. ProtonMail oferă gratuit o soluție de poștă electronică criptată. Asta ar trebui să îți asigure liniștea față de o posibilă scurgere de informații. Totuși varianta gratuită este limitată la 500 MB spațiu de stocare și 150 de mesaje primite sau trimise într-o zi.

Bonus: E-mail propriu

În final vă semnalez și faptul că există posibilitatea de a vă crea o adresă de e-mail proprie, independentă de vreunul dintre serviciile menționate mai sus. Tot ce aveți nevoie este un nume de domeniu și un plan de hosting. De exemplu, noi la PC-Config putem crea oricât de multe adrese de e-mail dorim folosind extensia @pc-config.info. Asta îți poate oferi mai mult control pentru mesajele tale care vor fi stocate în spațiul tău de găzduire.

În final te întreb pe tine: Care variantă crezi că ți se potrivește cel mai bine? Lasă-mi un comentariu mai jos ca să vedem care este opinia ta.