PC-Config

Totul despre PC și mai mult de atât!

Securitatea sistemelor Linux

Salut, astazi o sa vorbim despre securitatea sistemelor Linux, mai exact am facut un podcast (sau tutorial audio) in care am clarificat unele aspecte cu privire la securitatea utilizatorului in sistemele bazate pe Linux si nu numai, deoarece in mare parte, ceea ce am spus in podcastul de mai jos este valabil si in cazul altor sisteme de operare cum este Windows.

Pentru a afla mai multe lucruri, va invit sa apasati butonul Play al playerului audio de mai jos.

There seems to be an error with the player !

5 Comments

 1. Un tutorial podcast de exceptie :)
  Indiferent ce folosim Windows, Linux sau Mac daca respectam ceea ce ai spus in tutorial nu avem probleme cu virusii.
  Nu inteleg ce ai spus in tutorial legat de porturi (adica sa nu ne modificam coneziunea la internet) daca le modificam suntem expusi unor riscuri?
  Cat despre back-up la linux eu am instala mai multe programe din software center am facut backup la os, insa nu puteam face restaurarea :(

 2. Eu nu ma tem de nici un virus.Am știut mereu pe unde sa navighez și cum sa navighez ,si ce sa downloadez astfel încât de când am internet nu am avut niciodată vreun virus în pc.Este important ca sa ai un antivirus cu protecție real time astfel vei fi sigur de siguranța ta.Plus un firewall care este mai important ca antivirusul cum ai spus și tu într-un tutorial trecut.Despre Linux la securitate nimeni nu îl întrece.Ar mai avea nevoie de niște finisaje ca sa pot chiar spune ca este mai bun ca Windows-ul.Iar bug-urile sa se reducă substanțial,dar fiind gratuit ii înțeleg micile probleme.

 3. Foarte frumos acest tutorial audio și foarte utile sfaturile.În schimb sunt greu de pus în practica. Într-adevăr ar fi multe de spus, și anume ca este discutabil dacă siguranța pe linux este superioară celei de pe windows.Eu iți spun clar ca nu este.Un hacker va face tot posibilul sa intre la acel cont de super-user și să vedem atunci ce mai faci tu pe linux.Va avea grija sa-ți plasez un backdoor care la rândul lui va deschide un port și va facilita accesul la logarea ca super user.Și atunci calculatorul tău va fi al ALTUIA..Faptul ca Linuxul nu este foarte răspândit da senzația ca este invulnerabil,doar prin faptul ca încă nu se știe despre hibele lui.În windows măcar sunt programe specializate care se ocupa de aspectele de mai sus menționate,probleme care se știu deja și sunt rezolvate prin update sau antiviruși,firewall,etc.De exemplu în win7 dacă nu dezactivam UAC nu avem nevoie nici de firewall,acesta acționând exact ca acel inel de chei de pe linux care trebuie mereu deblocat.Ori după cum clar intuiți securitatea este de fapt direct legata de gradul de cultura informatică a fiecărui utilizator în parte și deci se reduce la dorința fiecăruia de a învăța modul de conducere al computerului și de obținerea permisului ca sa zic asa. Răsplata va fi ca vom ști exact ce trebuie și ce nu trebuie sa facem pentru a fi în siguranță ,NOI și DATELE NOASTRE.
  Am și eu momente când devin euforic în ceeace privește Linuxul dar îmi trec repede ,și știți de ce?….deoarece momentan Linuxul nu poate înlocui Windows-ul,chiar dacă unii presupun că ar fi superior la securitate.

 4. @pc204060 ai dreptate și eu am găsit foarte multe programe pe linux care pur și simplu nu fac nimic, deși se găsesc în centru software.Cel mai bun backup ptr linux este cel efectuat cu CLONEZILA,. în rest toate lasă de dorit.

 5. http://ro.tldp.org/html/conf/i2.html aici se poate găsi o documentație foarte sugestivă pentru a vă face o ide despre securitatea de linux.Nici chiar astăzi nu am ajuns la concluzia că ar prezenta încredere ci pot spune clar că este o adevărată capcană sau plasă întinsă începătorilor și tocmai de aceea se face atât de multă propagandă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

© 2017 PC-Config

Theme by Anders NorenSUS ↑