PC-Config

Totul despre PC și mai mult de atât!

Cum se fabrica un procesor?

Microprocesorul, uneori numit și procesor, este unitatea centrală de prelucre a informației (U.C.P. sau în engleză: CPU) a unui calculator sau a unui sistem electronic structurat funcțional (care coordonează sistemul) și care, fizic, se prezintă sub forma unui circuit electronic integrat IC cunoscut și sub numele de cip electronic. Reprezintă forma structurală cea mai compexă pe care o pot avea circuitele integrate. El controlează activitățile întregului sistem în care este integrat și poate prelucra datele furnizate de utilizator. Este elementul principal al unui sistem de calcul; cipul semiconductor, care este plasat pe placa de bază numită motherboard (en), este de obicei foarte complex, putând ajunge să conțină de milioane de foarte mici transistoare (microtranzistoare).

Microprocesorul asigură procesarea instrucțiunilor și datelor, atât a celora din sistemul de operare al sistemului, cât și a celora din aplicația utilizatorului, și anume le interpretează, prelucrează și controlează, execută sau supervizează transferurile de informții și controlează activitatea generală a celorlaltor componente care alcătuiesc un sistem de calcul.

sursa: Wikipedia

O parte dintre voi probabil stiu ca un procesor este la origine nisip. Dupa care din siliciu se fabrica microprocesoarele care sunt capabile sa faca atat de multe task-uri.
Iata doua clipuri video care arata mai detaliat drumul nisipului pana la realizarea sa ca procesor Intel sau AMD.

Procesul de fabricatie al procesoarelor Intel

Procesul de fabricatie al procesoarelor AMD

4 Comments

  1. Mi-a placut metoda de fabricatie de la intel.

  2. Draga Andrei clipul prezentat de tine nu este realist ,ci este doar o reclama a lui intel.Sunt convins ca majoritatea aveți procesoare AMD ,dar proliferați reclama lui intel.Dioxidul de siliciu se poate găsii și în nisip,dar nu se obține din nisip quartzos ,ci din ala se obține sticla.Cred ca pentru a avea puritate mare se obține pe cale chimica, și în nici un caz nu se taie ci se formează prin depunere stratificata exact cum se obțin astăzi nanotubuirle de carbon.Imprimarea circuitelor se face prin tehnologia de xerocopiere(pentru viteza),un procedeu foarte complicat,care da naștere joctiunilor tranzistorilor componenți ai cipului.Eu sunt convins ca sunt foarte multi care habar nu au de ce s-a optat pentru SiO2(dioxidul de siliciu).In sfârșit…sunt foarte multe de spus lucru care oricum nu puteai sa-l faci în tutorial.La urma urmei cine vrea sa știe nu are decât sa caute informația respectiva.Iar cum tinerii de astăzi sunt foarte superficiali și nu vor decât mura-n gura chiar nu avea rost sa prezinți mai multe detalii.

  3. Prezentarea celor de la AMD este mult mai realista.Am văzut-o după cea a lui intel.Imi cer scuze,apucasem sa scriu primul comentariu.

  4. Exact! Cat despre ce ai zis tu ai dreptate dar Intel a incercat cumva sa ne apropie de ce inseamna un procesor pentru ca sunt multi care il considera o bucata de plastic cu circuite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© 2020 PC-Config

Theme by Anders NorenUp ↑