PC-Config

Totul despre PC și mai mult de atât!

Cum putem sterge si cum putem pune stapanire (take ownership) pe un fisier de sistem din Windows 7 si Vista

In tutorialul de astazi o sa invatam cum sa „punem stapanire” si cum sa stergem un fisier de sistem. In cazul in care, din anumite motive trebuie sa stergeti un fisier de sistem, veti fi notificati imediat ca nu puteti sterge fisierul respectiv, nici macar in calitate de administrator. Acest lucru se datoreaza faptului ca fisierele de sistem sunt „detinute” de serviciul TrustedInstaller, iar Windows File Protection nu va permite ca aceste fisiere sa fie suprascrise.

Din fericire, exista o metoda prin care putem sa stergem sau sa punem stapanire pe fisierele de sistem, mai exact ne vom folosi de Linia de Comanda, sau Command Prompt daca aveti sistemul de operare in engleza, in care va trebui sa scriem doua comenzi, una pentru stergerea  anumitor fisiere de sistem, iar alta pentru a putea pune stapanire pe acestea.

Pentru a putea pune stapanire (sau pentru a lua drepturi de detinator) pe un anumit fisier de sistem, va trebui sa scrieti comanda de mai jos in Command Prompt:

takeown /f C:\Windows\System32\en-US\winlogon.exe.mui     

Comanda de mai sus va permite sa puneti stapanire pe fisierul respectiv, insa nu va da privilegii de stergere pentru acel fisier.

Pentru stergerea fisierelor de sistem aveti mai jos urmatoarea comanda:

cacls C:\Windows\System32\en-US\winlogon.exe.mui /G username:F

La username va trebui sa scrieti numele contului vostru de utilizator Windows. In cele doua comenzi am pus fisierul winlogon.exe.mui doar de dragul demonstratiei, voi veti pune numele fisierului pe care doriti sa-l stergeti. Acum ar trebui sa puteti sterge fisierul de sistem. In cazul in care nici acum nu puteti face acest lucru, trebuie sa dati restart sistemului si sa bootati in Safe Mode, dupa care sa incercati din nou.

ATENTIE!!!

Nu este recomandat sa stergeti fisiere de sistem decat atunci cand este absolut necesar (din anumite motive). In caz contrar, pot aparea erori sau alte bad-uri asupra sistemului de operare.

Am scris acest tutorial doar pentru a aduce la cunostiinta utilizatorilor cum pot sa stearga fisiere de sistem (atunci cand este nevoie), deci mare atentie, inca o data va spun, nu va jucati cu focul daca nu vreti sa intampinati erori.

1 Comment

 1. Nu stiu de ce monitorul nu prea primeste semnal de la unitate. Pornesc pc-ul normal, unitatea porneste dar nu da semnal la monitor. Ca sa primeasca monitorul semnal de la unitate trebuie sa pornesc unitatea de mai multe ori si sa apas pe butonul de restart si din vreo 8, 9 incercariunitatea da semnal monitorului si pot sa il folosesc in conditi normale. Va asigur ca toate cablurile sunt mufate corespunzator. Ca sa rezolv problema am luat-o prin eliminare: Procesorul nu are nimic deaoarece cand cand monitorul primeste semnal, pc se comporta cum trebuie. Placa video am verificat-o pe alt pc si merge. Mamoriile Ram merg, hdd-ul deasemenea merge si el.
  Sincer problema asta cu pc-ul ma da pe spate, nu stiu care poate sa fie problema, am resetat bios-ul si tot problema asta o are, monitorul l-am veriticat pe pe alt pc si functioneaza, nu stiu ce poate sa aive?
  Daca incerc de 10, 15 ori intrun final reusesc sa il pornesc.
  Am urcat doua cluipuri pe youtube ca, sa va puteti da seama mai exact despre ce este vorba.
  http://www.youtube.com/watch?v=RTa5mnY6Mm0&feature=player_embedded
  http://www.youtube.com/watch?v=28-GvPie5YA&feature=player_embedded

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© 2020 PC-Config

Theme by Anders NorenUp ↑