PC-Config

Totul despre PC și mai mult de atât!

Carte tipărită sau carte electronică?

Am tot avut discuția asta, dar niciodată nu mi-am expus părerea pe site. Am avut ebook reader (despre care am vorbit aici: http://pc-config.info/ebook-reader-prestigio-per3162bn/), am citit și cărți, așadar iată câteva considerații personale:

Cartea electronică sau ebook-ul a revoluționat industria cărților. Odată cu apariția ebook reader-ului poți avea cu tine o bibliotecă într-un pachet de 300 de grame. Poți citi  fără întrerupere o lună întreagă fără să-ți obosești ochii datorită unui ecran cu cerneală electronică ce imită cu fidelitate hârtia. De asemenea, poți asculta muzica preferată în timp ce citești, fără a fi nevoie de vreun alt player. Dar oare e același lucru?

ebook-vs-paperbook

Pentru mine personal, nu! După mine, o carte nu poate fi înlocuită de un dispozitiv. Dacă citesc o informație de pe tabletă și una dintr-o carte, în mintea mea ideea din carte are o autoritate mult mai mare. Petru că în carte nu poți aduce modificări și corecturi, așa cum se pot face pe internet oricând și de către oricine. Apoi, faptul de a avea o bibliotecă cu mine nu mă ajută, ci mă încurcă. Când aveam 500 de cărți pe e-reader trăiam sentimentul că niciodată nu le pot termina și parcă nici nu-mi mai venea să deschid niciuna. Se mai invocă faptul că pentru fabricarea cărților se taie copaci, dar pentru fabricarea de cititoare electronice nu se folosesc fabrici care poluează extrem de mult? Nu am nimic împotriva ebook-ului sau a e-reader-ului. Mi se pare amândouă foarte utile. Atunci ce-i de făcut?

Eu personal aș folosi un cititor de carte electronică pentru lucru și facultate, iar cartea aș păstra-o pentru momentele în care vreau să citesc. Adică un curs sau un slide sau o revistă de specialitate o pot citi foarte ușor de pe ebook reader. Mă scutește de a mai lista un teanc de foi pe care să le prăpădesc prin sertare. În schimb atunci când vreau să citesc o carte pentru mie, să mă îmbogățesc cu ceva rămân la carte. Să stau cu creionul în mână și să răsfoiesc paginile cu miros de celuloză pe care să-mi subliniez gândurile care îmi spun ceva.

Acestea fiind spuse, e rândul tău! Ce alegi? Cartea tipărită sau cea electronică?

1 Comment

  1. Carte clasica si ebook este acum noua dilema iar din comparatia avantajelor si dezavantajelor poate rezulta si alte aspecte pe care de multe ori le-am trecut cu vederea sau nu le-am luat in seama. Placerea de a rasfoi paginile unei carti clasice nu se compara cu „atingerile” ecranului si este cit se poate de adevarat, dar la fel de adevarat este ca pentru cititorii pasionati, pentru domeniul literaturii clasice si pentru placerea de a citi, ramine tot cartea clasica. Pentru domenii tehnice, pentru domenii de actualitate, in munca de zi cu zi a unui cercetator, de exemplu, cartea electronica este solutia cea mai practica. Personal nu am ebook reader, mi-as dori sa-mi cumpar dar nu accept diagonalele mici, cele de 6″ fiind dupa parerea mea pentru copii. Ebook-urile mai au inca multe probleme de rezolvat, incepind cu diagonala si cu timpul de afisare. Oricum, textul se vede incomparabil mai bine decit pe o tableta, ca sa nu mai vorbesc de autonomie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© 2020 PC-Config

Theme by Anders NorenUp ↑